„Klubrádió
Esti gyors

Fodor Tamás: Orbán „jégcsákányt lóbálva” fenyegeti az adományozókat

5/07/2021 19:58

| Szerző: Klubrádió/szg

Fodor Tamás színművész, rendező azt mondta a civil szervezetek támogatóinak listázásával kapcsolatos kormányrendeletről: „nem olyan diktatúráról van szó, ahol jégcsákánnyal verik agyon az embereket, akik nem értenek egy a kormánnyal, hanem olyan diktatúráról, ahol csak lóbálják a jégcsákányt”, hogy senkinek ne jusson eszébe mást csinálni.

2021. július 05. Esti gyors - részlet 21.07.05. Fodor Tamás
05:08
00:00

Egy múlt heti kormányrendelet szerint az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak. Az adatokat a kormánynak kell elküldeni minden évben. A rendelet azt is előírja, hogy mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz. 

Fodor Tamás színművész, rendező emiatt jelképesen feljelentette magát, azaz támogatta az Iványi Gábor vezette egyházat, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, illetve az amellett működő Oltalom Karitatív Egyesületet. Sőt, „galád módon” hasonló adakozásra buzdította minden érző polgártársát.

Az Esti gyorsban közölte: ha be is igazolódik, amiről Orbán Balázs államtitkár beszélt hétfőn, hogy csak a félmillió forintnál nagyobb adományokat küldőkre terjedne ki a törvény, az a mecenatúrától veszi el ez a lehetőséget, vagyis a félmilliós határ nem könnyebbség. Ugyanis sok olyan civil szervezet van, amely adakozásból nem tud megélni.

Ez pontosan azt mutatja, hogy mi a szándéka a Várban ülő „maffiózónak” (ahogy fogalmazott) azonkívül, hogy még egyet üssön az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesületen. Vannak olyan gazdasági szereplők, tőkések, akik mecenatúrában vesznek részt, de üzleti okból nem szeretnék, ha megjelenne a nevük; volt ilyen támogató a Klubrádiónál is – hívta fel a figyelmet. Őket üldözi el ez a rendelet.

Fodor Tamás hangsúlyozta: „nem olyan diktatúráról van szó, ahol jégcsákánnyal verik agyon az embereket, akik nem értenek egy a kormánnyal, hanem olyan diktatúráról, ahol csak lóbálják a jégcsákányt”, hogy senkinek ne jusson eszébe mást csinálni.

Szerinte az is cél, hogy egyáltalán eszébe ne jusson valakinek egy lehetséges politikai változás előtt jelezni, hogy ha esetleg mások kerülnek hatalomra, akkor támogatná őket – fenyegetés ez számukra az Orbán-rezsim részéről, amely így akarja elejét venni annak, hogy bárki is átálljon – tette hozzá Fodor Tamás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2021. július 05., hétfő 18:35
Műsorvezető: Dési János