„Klubrádió
Hetes Stúdió

Focimeccs lesz, könyvhét nem - Hetes stúdió

29/08/2020 13:40

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

A Puskás stadion zöld, a Vörösmarty tér vörös. A kormány ezt a két színt választotta, hogy kifejezze: mi az, ami támogatandó, és mi az, ami tiltandó.

2020. augusztus 29. Hetes Stúdió (2020. augusztus 29., szombat 15:00)
106:42
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Riasztóak és még a legpesszimistább előrejelzéseket is alulmúlják a gazdasági mutatók. A kilábalást pedig nehezíti a gazdasági szerkezet is. Nem úgy fest, mintha a kormány készen állna nagyobb átalakításokra, sőt, még tűzoltás szinten sem változtat az eddigi politikáján. Merre tart így a magyar gazdaság? Hogyan hathat hosszú távon a kormány népszerűségére a gazdasági zuhanás? Mellár Tamás közgazdásszal beszélgettünk.

A belarusz diktatúra és a jelenlegi helyzet jelképe lehetne a Nobel-díjas írónő és oknyomozó újságíró, Szvjatlana Aljakszandravna Alekszievics története, aki húsz éve menekült el Belorussziából és kilenc éve költözött vissza Minszkbe. Hogyan hatott a kortárs irodalomra a politikai közeg? Bárász Péterrel, Belorussziában élő műfordítóval beszélgettünk erről.

Nem kellene a NATO-nak megosztania Magyarországgal az Oroszországot érintő hírszerzési anyagokat. Orbánnak a Trianoni Szerződés 100. évfordulója alkalmából elmondott beszéde, a retorikája komoly aggodalomra ad okot. Úgy tűnik, nem véletlen a katonai állomány erősítése, a hadsereg fegyverkezése sem: Orbán a szomszédos országokat fenyegeti és ezzel folyamatosan fenntartja a félelmet.    Csernyánszky Judit interjúja.

A Puskás Ferenc stadion zöld, a Vörösmarty tér vörös. A magyar kormány ezt a két színt választotta  a szivárvány spektrumából ahhoz, hogy kifejezze: mi az, ami támogatandó, és mi az, ami lehetőleg, vagy kormányzati igény szerint tiltandó. A járvány mindenkit morális dilemma elé állít, senki nem meri vállalni a felelősséget azért, hogy amúgy két, nagyjából egymástól négy kilométerre fekvő helyszínt maga minősítsen biztonságossá vagy kockázatossá. Focimeccs lesz, Ünnepi Könyvhét nem, holott az utóbbi megrendezéséhez talán könnyebb volna biztonságos megoldást találni. Hacsak nem a költő-huligánok, regény-huligánok és olvasó-gengszterek fenyegetik a létező legnagyobb biztonságot. A helyzet persze picit árnyaltabb, a 91. Ünnepi Könyvhét elmaradásáról Józsa Márta riportját hallhatták.

Aztán megbeszéltük a hét eseményeit Korpás Krisztinával, Józsa Mártával és Bolgár Györggyel.  

Hetes stúdió szombaton 15 órától Dési Jánossal. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.