„Klubrádió
Reggeli gyors

Fidesz-alapító: Orbán ön- és közveszélyes elme

30/03/2021 10:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Fidesz alapításának 33. évfordulója alkalmából az egyik alapító, Kardos József nyílt levelet fogalmazott meg Áder János köztársasági elnöknek, melyben nemtetszését fejezte ki az egykor ígéretes párt jelenlegi működése, egész pontosan Orbán Viktor és politikája kapcsán.

2021. március 30. Reggeli gyors - részlet 21.03.30. Kardos József
05:23
00:00

A Fideszt harminchárom évvel ezelőtt, 1988. március 30-án 37 fiatal egyetemista alapította. Az alapítók egyike, Kardos József ebből az alkalomból levelet írt Áder János köztársasági elnöknek, amelyben igen élesen bírálta egykori párttársait, Orbán Viktort és a Fidesz politikáját.

Kardos a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arról beszélt, hogy levele célja felhívni a figyelmet a Fidesz és azon belül is Orbán Viktor utóbbi tíz évben elkövetett ámokfutására. Azt is megemlítette, hogy nagyon rossz irányba folynak most a dolgok.

"Nagyon fontos, hogy Orbán Viktor személye nem lehet tabutéma. A miniszterelnök illuziókon alakuló nimbuszát le kell rombolni" – tette hozzá.

Kardos szerint szembe kell néznünk azzal, hogy a miniszterelnök sem megingadhatatlan, tévedhetetlen vezető, nagyon sok hibás döntést, nagyon sok "gonosz törvényt" alkotott az elmúlt időszakban, amivel fokozatosan veszi el tőlünk a szabadságot.

A levél címzése nem Áder János személyéről, hanem az általa betöltött hivatallal együttjáró felelősségről szól.

A Magyar Narancs által teljes egészében közölt nyílt levelet a Telex foglalta össze. Néhány erős kijelentés Kardos írásából:

- A Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez sem a politikáját és céljait, sem pedig belső demokratikus működését illetően.
- Orbán Viktor a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme, aki veszélybe sodorja az országot.
- A mai Fidesz-tagok csak statiszták egy színjátékban, amelyben az elnökük irányít mindent.
- Soha annyit még nem loptak el az adófizetők pénzéből, mint amennyit az ő uralkodása alatt.
- Felépítették a tökéletes, Orwell képzeletét is felülmúló hazugsággyáraikat a mi pénzünkből.
- Ami most tapasztalható a kapkodó, következetlen és dilettáns járványkezelésben, az mind ennek az elmúlt 10 évnek köszönhető.
- Nem lehet egy teljesen alkalmatlan miniszterrel és alkalmatlan tiszti főorvossal nekimenni egy ilyen komoly járványnak.

Kardos József 1990-ben a Fidesz soproni elnöke volt, valamint a szintén soproni születésű Szájer József kampányfőnöke és személyi titkára is volt. A pártból 1998-ban lépett ki, ami után a Sziget Fesztivál programigazgatója lett. 2016-ban interjút adott a Magyar Narancsnak, amelyben szintén nyílt kritikát fogalmazott meg a volt pártjával szemben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.30. 8:47
Riporter: Dési János