„Klubrádió
Eurozóna

Féktelenül – Matteo Salvini

9/08/2019 18:56

| Szerző: Klubrádió

Felrúgta a koalíciót az Öt Csillaggal Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője. Teljhatalmat kért az olasz néptől.

2019. augusztus 09. Eurozóna - részlet 19.08.09. Techet Péter
07:08
00:00

Immár hivatalos: Olaszországban benyújtja a bizalmatlansági indítványt a miniszterelnök ellen Matteo Salvini, az Északi Liga elnöke. A felmérések szerint pártjának 38 százalék a támogatottsága, a neofasisztáké 8 százalék, ami az ottani törvények szerint együtt már elegendő az abszolút többséghez. Kérte is az olasz népet, hogy teljhatalommal ruházza föl őt. Felmerül tehát a kérdés, hogy mire lenne képes a korlátlan hatalommal felruházott EU-ellenes politikus. Kivezetné Olaszországot az Európai Unióból?

A helyzetet Techet Péter külpolitikai szakértő, az Azonnali.hu munkatársa értékelte az Eurozónában.

Salvini elsősorban belpolitikai okokból rúgta föl a koalíciót az Öt Csillaggal, amely ugyan populista párt, de jóval mérsékeltebb, mint az Északi Liga. Salvini a koalícióban nem tudta végigvinni az elképzeléseit. Az adócsökkentést, az egykulcsos adót, az észak-olasz tartományok nagyobb autonómiáját, aminek az lett volna a következménye, hogy a szegényebb déli tartományok kevesebb pénzhez jutottak volna.

Az Öt Csillag visszafogta a szélsőséges Salvinit, visszafogta még -az egyre gyengülő- Berlusconi jelenléte is. Most viszont könnyen elképzelhető, hogy a hatalom birtokában szakít a nyugati értékrenddel, autoriter útra lép, a lázadozó visegrádi országok felé sodródik, amelyek ugyan hangosak, de nem sok mindent tudnak elérni az unióban. Brüsszelben egész egyszerűen nem veszik komolyan Olaszországot, hiába 60 milliós állam.

Salvinit egyébként leginkább a saját bázisa tarthatja féken. Fő támogatói ugyanis az északon élő tehetősebb emberek. Nekik pedig jól felfogott érdekük, hogy ne legyen felfordulás sz országban – véli Techet Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathat meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2019.08.09. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter