„A
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: A járvány békebeli témává vált

11/03/2022 22:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint a járvány békebeli témává vált az Ukrajna ellen indított szörnyű háborúhoz képest. Magyarországon pillanatnyilag a járványhelyzet valóban javuló tendenciát mutat, de szerinte a kormány túl korán, és a választásra tekintettel törölte el a maszkviselési kötelezettséget zárt térben. Hiányolta a tömeges, ingyenes tesztelést és az országos átfertőzöttségi adatokat. 

2022. március 11. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Falus Ferenc - 2022.03.11.
13:11
00:00

Ugyan Magyarországon egyértelműen javulnak a koronavírus-adatok – bár a halálozási számok még mindig elég magasak – a járvány nem múlt el. Ausztriában például egy nap alatt 50 ezer új fertőzöttet regisztráltak, Németországban körülbelül 300 ezret, Hollandiában napi 60-70 ezres adatok vannak. Hogy mi lehet ennek az oka, arról kérdeztük Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost.

Azt mondta: a járvány békebeli témává vált a szörnyű, Ukrajna ellen indított háborúhoz képest. Magyarországon pillanatnyilag a járványhelyzet valóban javuló tendenciát mutat. De fontos tudni, hogy 3-szor, de inkább 4-szer több a pozitivitási arány ahhoz képest, ami azt indokolná, hogy ne vigyázzunk magunkra és egymásra. Ezzel arra utalt, hogy szerinte a kormány a zárt térben maszkviselést túl korán és a választásra tekintettel, bizonyos csoportok szimpátiájának elnyerése érdekében törölte el. Hozzátette: Németországban azt írják, a lazítás és a farsangi rendezvények miatt nőtt meg a pozitív esetek száma.

Falus Ferenc hozzátette, kimutatták a koronavírus úgynevezett deltakron változatát Cipruson, ez szerinte a delta súlyosságát ötvözi az omikron gyors terjedésével. Ugyanakkor szerencsére ebből keveset találtak eddig. A világban pedig óriási különbségek vannak a járvány terjedésében, Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában felfut, Dél-Amerikában csendesedik.

Mit tudunk most?

A korábbi tiszti főorvos felrótta, hogy Magyarországon nincs ingyenes tesztelés, és a tesztelési adatokat se gyűjtik össze hitelesen. Példaként említette, hogy hétfő óta ugyanazt a számot közlik a karanténban lévőkről. Sokan átvészelik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel a koronavírust, viszont terjesztik, megfertőzhetnek másokat, ezért kellene vigyázni az idősebbekre, krónikus betegekre.

Hogy mire lehet számítani a covidtól, arra úgy reagált: „sajnos vannak Magyarországon felsőfokú végzettségűek, akiknek az orra alá mikrofont is tartanak, és összekeverik a tudományos tényeket a vágyaikkal”, aztán jóslatokat közölnek. Semmilyen tudományos tény nem támasztja alá, hogy a vírus gyengül, az összes komoly tudományos fórum szerint a járványnak nincs vége. A vírus folyamatosan változik, reménykedni persze lehet, ő is reménykedik – tette hozzá.

A járvány elleni jó védekezés ismérve, hogy nem szabad túl hamar lazítani és nem szabad túl korán lazítani sem. Ehhez pedig rengeteg adatra van szükség, de Magyarországon nagyon keveset tesztelnek és sajnos az ország átfertőzöttségéről sincs adat, mert csak egyszer „engedtek elvégezni” ilyen vizsgálatot.

Jöhet még újabb hullám?

Szerinte az oltási adatokból az következik, hogy a hatékony átoltottsággal rendelkezők aránya nem haladja meg az 50 százalékot, ezért nagyon fontos lenne, hogy minél többen adassák be az oltást. Ehhez a kormánynak el kellene törölnie az oltási regisztrációs „játékot”. A szakértő szerint a 80 százalékot kellene elérni, hogy egy esetleges újabb hullámmal szemben védettek legyünk.

Falus Ferenc ismét hangsúlyozta: a legfontosabb a tömeges, ingyenes tesztelés bevezetése lenne, és az, hogy akinél pozitív lesz az eredmény, az legalább magát különítse el adott ideig.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük...
2022. március 11., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György