„Klubrádió
A lényeg

A tanároknak sem lesz kötelező az oltás, levehetjük a maszkot

3/03/2022 11:18

| Szerző: Klubrádió

A kormány a koronavírus helyzetet áttekintve megállapította, hogy az ötödik hullám a végéhez közeledik, ezért a járványügyi korlátozások nagy részét eltörlik. Megszűnik a kötelező maszkviselés, jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón.

Eltörlik, hogy a munkáltatók elrendeljék a munkavállalóiknak a kötelező oltást, ez alól kivételt jelent az egészségügy, de a tanároknak nem kötelező mostantól az oltás. Kivezetik a védettségi igazolványok használatára vonatkozó szabályokat is.

Ezzel kapcsolatban Komáromi Zoltán a DK egészségpolitikusa a Klubrádiónak azt mondta, hogy szerinte ezek nem szakmai, hanem politikai döntések, ilyen halálozási számok mellett korainak tartja a maszkviselés eltörlését.

2022. március 03. A lényeg - részlet, Komáromi Zoltán
00:39
00:00

Gulyás a kormányinfón arról is beszélt, hogy ha az orosz gázcsapokat elzárnák, akkor Magyarországnak az utolsók között lenne ebből problémája, mert sok - három hónapra elegendő - gázt halmoztunk fel. Viszont elmondta, hogy Orbán legutóbbi moszkvai látogatásán elhangzott plusz egymillió köbméter gázról még nincs megállapodás.

Gulyás miniszter szerint a háború egyik következménye, hogy várhatóan kevesebben jönnek majd április 3-án szavazni Kárpátaljáról Magyarországa. 

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatójaBudapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok. Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Gulyás szerint a fideszes EP-képviselők kedden azért szavazták meg az Oroszországot elítélő határozatot, mert egyetértenek vele, de ebben a csomagban szó van a Roszatommal kötött megállapodás felbontásáról, amire azt mondta, hogy ha 15 állításból 13 állítással egyetértenek, 2-vel meg nem, akkor megszavazzák. És fontos, hogy Európa egységet mutasson ebben az ügyben. A magyar kormány álláspontja azonban változatlan: atomenergiára szükség van.

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatban Gulyás felhívta a figyelmet, hogy Magyarország következetesen tartja magát az álláspontjához, hogy az első biztonságos országban kell a menekülteket elhelyezni. Szerinte a Magyarországra érkezők közül sokan fognak elhelyezkedni, úgyis nyolcvanezer állás betöltetlen, főleg az építőiparban. 

Közben a Híd Kárpátaljáért kezdeményezésű adománygyűjtésben a kormány a kárpátaljai magyar szervezetekkel és kormányzóval tárgyal, és 1,3 milliárdot ad a menekülteket segítő karitatív szervezeteknek, mint például a máltaiak vagy a reformátusok.

Bűncselekmény lenne, ha magyar veteránok, vagy önkéntesek mennének Ukrajnába harcolni, erről a BTK rendelkezik - figyelmeztetett Gulyás.