„Klubrádió
Café Péntek

Ez Szemrevaló!

7/10/2022 12:43

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Október idén is elsősorban a képzőművészet hónapja, de egy nagyon jó filmfesztiválról is beszámoltunk a Café Péntekben.

2022. október 07. Café Péntek (2022. október 07., péntek 20:00)
51:36
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Megnyílt az Art Market a Bálnában, szinte megszámolhatatlan magyar kortárs művész alkotásai között tobzódhatunk. Erről is szó volt a Café Péntekben.

Ezzel függ össze a Godot Galéria óriási ötlete, hogy a hatalmas művészeti vásárra a Godot Art Expo-ra nagyon sok egészen fiatal kortárs képzőművészt is meghívott, akik ezáltal a magyar művészeti szcéna szereplőivé válhatnak. A galéria létrehozójával beszélgetünk erről.

Az Art Departmentben, Rajk László hajdani műtermében Szilágyi Lenke fotóiból nyílt kiállítás, a Kiscelli romtemplomban pedig megnyílt az idei Határtalan Design kiállítás, a legizgalmasabb nemzetközi tervezők munkáiból. 

És megjelent az egy éve elhunyt Lugosi Lugó László graffitikről szóló csodás albuma, Az idő kontúrjai.

 

Graffiti az Élessaroknál
 
Graffiti az Élessaroknál
Fotó: Lugosi Lugó László
 

Persze nem csak képző- és iparművészet lesz a mai témáink között, hiszen elkezdődött az idei Szemrevaló Filmfesztivál, amelyen a német nyelvterületen készült legjobb filmek láthatóak. Sárossi Bogáta, a budapesti Goethe Intézet kulturális szakreferense segített eligazodni a friss német nyelvű - német, osztrák, svájci - filmek világában, melyeket minden ősszel elhoz a Goethe Intézet, az Oszták Kultúrfórum és a Svájci Nagykövetség a Művész Moziba, de Szegedre, Pécsre és Debrecenbe is. Az idei legfontosabb témák a nők mindennapi vagy jövőbe mutató küzdelmei a függetlenségért, az emancipációért való harc; de több film szól az LMBTQ közösség tagjairól is, és vannak más tematikájú vetítések egészen október 16-ig Budapesten.

Végül - mivel megtudtuk, ki az idei irodalmi Nobel-díjas -  róla is beszéltünk a Café Péntekben.

Café Péntek
2022. október 7. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia