„Klubrádió
Café Péntek

Ismét díjnyertes német nyelvű filmek a mozikban

25/09/2020 13:10

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Izgalmas filmek és filmfesztiválok voltak a Café Péntek fókuszában, de kiállításokat is ajánlott Váradi Júlia a kultúra szerelmeseinek.

2020. szeptember 18. Café Péntek (2020. szeptember 18., péntek 20:00)
51:26
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
Van Gogh az örökkévalóság kapujában - egy ír–svájci–angol–francia–amerikai film Willem Dafoe és Mads Mikkelsen főszereplésével, mely a velencei filmfesztiválon a legjobb színész díját nyerte, Oscar-díjra és Golden Globe-ra is jelölték. A Cirko Film forgalmazza idehaza, sajtósuk, Deák Zsuzsanna mesélt a különleges filmről.

❊  ❊  ❊

Sehenswert, azaz Szemrevaló címmel már kilencedik alkalommal rendezi meg az új, német nyelvű filmek fesztiválját a Goethe Intézet, az Osztrák Kultúrintézet és a svájci nagykövetség; idén is a Művész Moziban - illetve Szegeden, Debrecenben és Pécsett. Ezúttal négy remek díjnyertes filmet hoztak el Magyarországra: egy Alfred Döblin-parafrázist, a Berlin Alexanderplatzot; egy csupaszív svájci vígjátékot egy lázadó ortodox zsidó fiúról Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba címmel; a Végzet és kezdet egy különös szerelmi történetről szól; a Gypsy Queen pedig egy gyermekeit egyedül nevelő hamburgi anya történetét mutatja be, aki bokszolni kezd, miután elveszíti állását.

A Goethe-Institut Budapest kulturális szakreferense, Sárossi Bogáta ajánlotta a Klubrádió hallgatóinak a fesztivált - aki kíváncsi a fesztivál rövid ajánlófilmjére az kattintson a fentebbi videóra.

❊  ❊  ❊

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál győzteseit mutatta be nekünk Deák Dániel fesztiváligazgató. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. 

❊  ❊  ❊

Eleven ősz a Bartók Béla Boulvardon - Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal, túrákkal vár mindenkit az Eleven Ősz programsorozata szeptember 25-én és 26-án. Jakab Mónikával beszélgettünk.

Eleven ősz
 
Eleven ősz
 

❊  ❊  ❊

Az acb Galériában október végéig tekinthető meg a Csillagcipelés című kiállítás, mely Pinczehelyi Sándor 1989-ben készült sorozatát mutatja be. A műsorban vendégünk maga az alkotó volt.

Pinczehelyi Sándor: Csillagcipelés
 
Pinczehelyi Sándor: Csillagcipelés
 

 

Café Péntek
2020. szeptember 25. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia