„Klubrádió
Reggeli gyors

A kormány fél átengedni ügyeket az EPPO-nak

1/06/2021 08:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az EPPO néven létrejött Európai Ügyészség (EPPO) hatáskörébe tartozik az is, hogy indokolt esetben átvegyen ügyeket a csatlakozó tagállamoktól. Ez Ihász Sándor, volt fővárosi főügyész szerint azt jelenti, hogy a tagországoknak le kell mondaniuk jogi szuverenitásuk egy részéről. Ez egyben a legfőbb ok, amiért Magyarország nem csatlakozott

2021. június 01. Reggeli gyors - részlet 21.06.01. Ihász Sándor
09:44
00:00

Keddtől kezdi meg működését az Európai Ügyészség. Már négy évvel ezelőtt megszületett az a politikai döntés, hogy létre kell hozni egy európai nyomozó-bűnüldöző hatóságot.

Ihász Sándor volt fővárosi főügyész beszélt az új szervezet beépüléséről, nemzetközi bűnüldöző tevékenysége várható alakulásáról a Reggeli gyorsban. Szerinte az "szupranacionális" hivatal fő célja egységes elvekkel védeni az Európai Unió pénzügyi érdekeit védeni, illetve az ezzel kapcsolatos csalásokat kivizsgálni. 

Hatásköre minden 10 ezer eurót meghaladó, vitatható ügyletre kiterjed. Jogköre nemcsak vizsgálatra, de szóban forgó pénzösszeg visszaszerzésére is kiterjed. Ihász szerint az ügyészség hatáskörét úgy alakították ki, hogy amennyiben szükséges, magához vonjon a pénzmosás mellett terrorizmus finonszírozásával kapcsolatos ügyeket is.

Forrás: Pixabay
 

Az így létrejött csalásvédelmi rendszer lényege, hogy a tagállami szervektől függetlenül is nyomozhatnak. Ez csak úgy tud működni, ha a tagállamok elfogadják a nemzeti jogrend szuverenitásának bizonyos részéről le kell mondani, ez – hívta fel a figyelmet Ihász – a fő kifogás, amely miatt a magyar kormány nem csatlakozott. Így megszünne annak a lehetőségeis, hogy a magyar bűnüldöző szervek kizárólag magukt dönthessenek eljárás indításáról, időtartamáról, és arról hogy milyen döntéssel zárják azt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ihász Sándorral
2021.06.01., kedd 8:15
Riporter: Dési János