„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Ételmentők

29/07/2019 14:40

| Szerző: Klubrádió

Tavaly 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg az enyészettől a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Ezzel 300 ezer emberen segített. És még így is mennyi étel ment veszendőbe.

2019. július 29. Ötös - részlet. 19.07.29 Sczígel Andrea
51:23
00:00

Iszonyatos mennyiségű élelmiszert dobunk ki, miközben lehet, hogy a szomszédunkban valaki éhezik. Egyszerűen oda kellene neki adni, ami nekünk már nem kell. Emberek vagyunk, tehát ez nem megy ilyen magától értetődően.

Itt jön a képbe a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a partner-szervezetei. Sczígel Andrea, a külső kapcsolatok igazgatója mondta el az Ötösben, hogy miként is működik az egyesület. Ha globálisan nézzük ezt a gondot, illetve gondatlanságot, akkor rá kell jönnünk, hogy amiből ma élünk, az a jövő erőforrása, és ez így idő után már nem lesz tartható. Energiahiányhoz, szegénységhez vezet.

Sczígel Andrea, Magyar Élelmiszerbank Egyesület
 
Sczígel Andrea, Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Fotó: Pálinkás János
 

Az élelmiszer egész életútján képződik felesleg, amit kidobnak. A termelésben, a gyártásban, a kereskedelemben, a vendéglátásban és a háztartásokban is. Az élelmiszerbankok a gyártásnál és a boltokban keletkező, kidobásra ítélt termékeket mentik, hogy a rászorulóknak oszthassák ki. Vannak szezonális élelmiszerek, gyártási, vagy csomagolási hibás termékek. Olyasmire kell gondolni, hogy mondjuk egy konzerv alultöltött, vagy egy epres joghurtról éppen átálltak áfonyásra, ilyenkor pár száz pohárba vegyes ízű kerül, ami teljesen jó, de a boltok már nem vennék át. Hasonló a helyzet egy olyan termékkel, amelynek a szavatossági ideje rövidesen lejár, a bolt már azt sem veszi át. Azonban, ha gyorsan kiosztják, akkor nyugodtan fogyasztható még.

Az egyesület tehát gyárakat, boltokat keres meg, tavaly 11 ezer tonna élelmiszert mentettek, főleg zöldséget, gyümölcsöt, pékárut. A partnerek 300 ezer embernek adtak ebből a rengeteg élelmiszerből.

A műsorban az is szóba került, hogy aki segíteni szeretné az élelmiszerbank munkáját, az mit tegyen, mit tehet.

Iratkozzon fel a Klubrádió YouTube-csatornájára!

FELIRATKOZOM:

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Ötös
2019.07.29. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre