„Klubrádió
Reggeli gyors

Erőpróba – Az ellenzéki jelölt volt gyenge?

12/10/2020 13:28

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A Fidesz nyerte az időközi választást Borsodban, a motorbalesetben elhunyt képviselő lánya futott be. Igaz, nem nagy fölénnyel.

2020. október 12. Reggeli gyors - részlet 20.10.10.12 Róna Dániel
08:31
00:00

A Fidesz jelöltje nyerte az időközi országgyűlési képviselő-választást Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókörzetében. Azért kellett időközi választást tartani, mert a térség fideszes képviselője motorbalesetben meghalt. Az ellenzék összefogott, egy jelölt, Bíró László mögé állt. Miután a választási matematika azt diktálta, hogy a körzetben sikeres Jobbik jelölje ki a Fidesz ellen egyedül indulót, az ellenzék egységesen Bíró László mögé állt.

 
 Bíró László, Jobbik
Fotó: Beli Balazs / Facebook
 

Nem jött be. Bíró László, a Jobbik képviselője korábban sokszor kirekesztő, rasszista szóhasználattal élt, cigányokkal, zsidókkal kapcsolatban. A választókörzetében sok roma származású ember él. Az ellenzéki pártoknak minden eddiginél komolyabban kellett azon elgondolkodniuk, hogy vállalják-e a Jobbikot - még ebben a szelídebb formájában is -, vagy sem. Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója erre a kérdésre azt válaszolta: más a morál és más a választási matematika.

A Fidesz kétharmados többsége nincs igazán veszélyben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI

Reggeli gyors 
2020.10.12.  06.00
Műsorvezető: Szénási Sándor