„Klubrádió
Esti gyors

Lesz, akinek több millió forintot jelent a lakásáfa-csökkentés

8/10/2020 22:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem számítanak arra, hogy 20 százalékkal esik az új lakások ára 2021. január 1-jétől, amikor érvénybe lép ez az intézkedés, viszont lehetnek olyanok, akiknek akár már most is több millió forintos árcsökkenést okozhat az a bejelentés, hogy 2021. január 1-től visszaáll az 5 százalékos lakásáfa - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

2020. október 08. Esti gyors / részlet, Balogh László (20.10.08.)
06:55
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este jelentette be, hogy a következő két évben az új lakások áfáját 5 százalékra csökkentik, erről kérdeztük Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Elmondta: ebben lehet a nagy építési vállalkozóknak nyújtott kedvezmény, szociálpolitikai és munkaerőpiaci intézkedés is. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2016 és 2019 vége között már egyszer érvényben volt az 5 százalékos lakásáfa, ez elindította a lakásépítéseket is. Volt honnan, mert a majdnem százéves mélypontot jelentő 2013-as és 2015-ös évben alig több, mint 2600 új lakást adtak át, ehhez képest 2019-ben már több mint 21 ezer ingatlant.

Ez a kedvezményes áfa eredetileg is négyéves időtartamra volt tervezve, amiben szerepet játszhatott az, hogy Európai Unióban ugyan nincs érvényben sok közös adójogszabály, az áfát viszont a legtöbb tagállamban hasonlóan szabályozzák. Ezért egy tagország sem teheti meg, hogy a hasára csap, és bizonyos szektorokban kedvezményes áfakulcsot vezet be. Ezt tehát az EU-val is egyeztetve ebben a 2016-19-es időszakban társadalompolitikai, lakásépítést ösztönző céllal hozták be, ezért is volt érvényben az a szabály, hogy csak a 150 négyzetméternél kisebb alapterületű társasházi lakásokra és 300 négyzetméternél kisebb alapterületű családi házakra lehetett alkalmazni. Balogh László úgy véli: a szerdai bejelentés válságkezelő intézkedés lehet, ezt az is mutatja, hogy csak 2022 végéig vezetik vissza.

A lakáspiac egészét nézve a kínálati árak szinte változatlanok év eleje óta, viszont a vevők alkupozíciója egyre jobb. Nagy különbség van a használt és az új lakások között; előbbieknél már nem igazán kell kalkulálni azzal, mennyibe került az ingatlan. Az emberek általában 10-15 évet élnek egy ingatlanban, az akkori árak ma már „történelminek” tekinthetők.

Arra a kérdésre, hogy kevesebbe kerülnek-e az új lakások a bejelentés után, Balogh László azt mondta: többféle forgatókönyv lehet, mert a lakásépíttetőknek nemcsak az áfakulcs határozza meg az árképzésüket, hanem a költségek is. Az elmúlt években a boom miatt kapacitáshiány alakult ki, a munkaerő-költségek nőttek és az építőanyagok is drágultak. A mostani helyzet picivel kedvezőbb – tette hozzá.

Nem számítanak arra, hogy 20 százalékkal esik az új lakások ára 2021. január 1-jétől, amikor érvénybe lép ez az intézkedés, viszont lehetnek olyanok, akiknek akár már most is több millió forintos árcsökkenést okozhat ez a bejelentés. Közéjük tartoznak azok, akiknek az ingatlanának értékesítői nem akartak vitás helyzetet, és a 2019-es áfaemeléstől tartva úgy fogalmazták meg az előszerződéseket, hogy az ingatlan vételára a nettó eladási árból és a mindenkor érvényes áfából tevődik össze. Ha az ingatlant 2021-ben adják át, akkor ez a nettó + áfa konstrukció egy 40 millió forintos nettó értékű ingatlannál akár 8 millió forintos csökkenést eredményez a bruttó értékből a vevők számára.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. október 08., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Hardy Mihály