„Klubrádió
Esti gyors

Engedetlen tanár: Sokat veszthetünk, de a gerincünk többe kerül

16/02/2022 18:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Szerdán a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnáziumban engedetlenségi akcióval tiltakozott 48 tanár. Egyikük, Tollner József, azt mondta, már nem tartanak a retorziótól, mert sokkal nagyobb baj lehet abból, ha a tovább nő a munkaerőhiány, és alacsonyak maradnak a bérek.

2022. február 16. Esti gyors - részlet 22.02.16. Tollner József
05:57
00:00

A héten három középiskolában jelentették be az oktatók, hogy polgári engedetlenségi akciót hirdetnek. Szerdán 48 tanár tiltakozott a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnáziumban.

A múlt hét pénteken megjelent sztrájk korlátozásáról szóló rendelet olyan tehetetlen dühöt szült a pedagógusok körében, amely mellett nem láttak más megoldást, mint ezt az legvégső eszközt a polgári engedetlenséget.

Tollner József, az iskola tanára a Klubrádiónak azt mondta, meglehetősen tapasztalatlanok a tiltakozás e formájában. Mindezek ellenére akciójukat úgy szervezték meg, hogy mások munkavégzését ez semmiképpen se akadályozza. Ezt szem előtt tartva a gyerekeknek ugyanolyan tanítási napot tartottak. Ügyeletükről az iskolatitkár, a védőnő, az igazgatóhelyettesek gondoskodtak. Megjegyezte, az iskolavezetés nem támogatta, de nem is tiltakozott a demonstráció ellen.

"Mit veszthetünk?" – tette fel a kérdést, meg is válaszolva azt: "Szeretünk tanítani, de – ahogy egyik kolléganőm fogalmazott – azzal talán többet veszítünk, ha a gerincünk eltörne, és ha nem tesszük meg ezt, az jobban fájt volna."

Hangsúlyozta, szabályszegésük semmiképpen sem öncélú. A diákok jövőjével játszik a kormány. A munkaerőhiány, az alacsony bérek nem teszik vonzóvá a pályát. Felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a már idősödő tanárok is elhagyják a pályát, nyugdíjba mennek, nem lesz aki átvegye a diákok oktatását.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Tollner Józseffel
2022.02.16., szerda 18:35
Riporter: Szénási Sándor