„Klubrádió
Esti gyors

Enged a kormány az orvosoknak

26/11/2020 04:35

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az októberben elfogadott szolgálati törvényt ugyan nem akarják módosítani, de a kormányrendeletekről egyeztettek szakmai szervezetekkel.

2020. november 25. Esti gyors - részlet 20.11.25. Vámosi Péter
00:00
00:00

Néhány napig optimista volt az orvostársadalom, hisz Orbán Viktor érezhető béremelést jelentett be, de rá kellett jönniük, hogy a béremelésnek nagy ára van. Szigorítottak a szolgálati törvényen, a változtatás januárban lép életbe, mire számos orvos tette egyértelművé, hogy akkor távozik. Az új feltételek mellett nem hajlandó dolgozni. A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint a tagságuk fele mondta azt, hogy nem írja alá az új munkaszerződést. A szakdolgozók még rosszabbul jártak, mert ők még béremelést sem kaptak, csak a szigort.

A felháborodás láttán a kormány engedményeket helyezett kilátásba és a kamarákkal, szakszervezetekkel, különböző szakmai szervezetekkel szóba állt. A múlt heti egyeztetésen kiderült, hogy a törvényt nem akarják módosítani, de veszélyhelyzet esetén a kormány rendeletekkel úgyis felülírhatja a jogszabályt, tehát akkor a tervezett rendeletekről essék szó.

A Magyar Rezidens Szövetség elég alapos felmérés és véleménykutatás után tett javaslatokat, mondta el Vámosi Péter elnökségi tag, aki arról is beszélt az Esti gyorsban, hogy miben engedett eddig a kormány.

Eredetileg azt akarták, hogy az egészségügyi dolgozókat két évre ki lehessen rendelni más munkahelyre, akár az ország másik végébe is. Fontos tudni, hogy ez nem csak veszélyhelyzetre vonatkozott volna, hanem a normális munkarendre is, tehát bármikorra. Ebből annyi maradt, hogy két évben lehet átvezényelni a dolgozót, de évente csak 100 napra. Persze ez is csalóka, mert ha az egyik év végén és a következő elején történik a kirendelés, akkor ugye már fél évnél tartunk egyfolytában. Beépítettek még olyan fékeket is, hogy például egy orvos házaspár mindkét tagját nem lehet egyszerre máshová küldeni.

A másik szigorítás, amely ugyancsak nagy felháborodást keltett, az a másodállások engedélyhez kötése lett volna. Ebben annyit hajlandó tenni a kormány, hogy nem a jövő évtől, hanem 2023-tól lenne érvényes a szabály. Szó van még az ügyeleti díjakról, béren kívüli juttatásokról is.

A rezidenseknek még számos javaslatuk, kérésük volt, ezek közül kiemelhető például, hogy a munkáltatói jogokat ne az országos kórház-főigazgató gyakorolja, hanem a helyi kórházi vezetők. Ahogyan Vámosi Péter elmondta , meglehetősen szokatlan az orvosok és ápolók számára az a rendőri nyelvezet, amit az új irányítás használ. Amikor kiderül, hogy a kormány miben engedett ténylegesen, mit fogadott meg a javaslatokból, a szövetség megismétli a felmérést, vagyis újra kikéri a tagság véleményét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.11.25. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás