„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„Én olaj vagyok a gépezetben, nem fogaskerék”

31/05/2019 13:21

| Szerző: Klubrádió

Az Ötösben Gávölgyi János vendége Szalay Miklós tervezőgrafikus volt, akivel szakmájáról beszélgettek hosszasan.

2019. május 31. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. május 31., péntek 10:00)
95:52
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János
Szalay Miklós Gálvölgyi János műsorában fontosnak tartotta, hogy tisztázza, a tervezőgrafikus személye lényegtelen az általa létrehozott jelkép, márka szempontjából. Szerinte ez a munka nem tekintendő képzőművészeti tevékenységnek. Ugyanakkor egy márka megalkotása, az arculattervezés csak akkor lesz olyan, amilyen, ha abban megmutatkozik a tervező képessége.

 
Szalay Miklós és Gálvölgyi János
 

Fontos – tette hozzá Szalay Miklós –, hogy a kitalált logó idomuljon a termékhez, egy esetleges üzenethez és természetesen a célcsoporthoz, amelynek a megrendelő eladni szándékozza a terméket.

Nem ritka, hogy neves művészek vállalnak efféle alkalmazott grafikai munkát, ahogy annak idején Dali egy nyalóka márkajelzését találta ki.

A logók érzelmek előhívásával tudják elérni a közönséget, éppen ezért fontos a megfelelő színhasználat vagy betűtípus például. Ezt saját példáján keresztül mesélte el vendégünk, aki a Kaposvári Egyetem Ripll-Rónai Művészeti Karának arculatáért felel többek között. Ezenkívül logótervezéssel foglalkozik és jelenleg könyvborítókat tervez.

A szimbólumokat történelmi viszonylatban is megvizsgálták Gálvölgyi Jánossal, és arra jutottak, hogy mindenképpen előbb jelentek meg, mint maga az írásbeliség. Szalay Miklós elmondta, a tudományos vizsgálatok szerint 6500 éve Irakban találták az első védjegyet, amellyel egy szakember azt kívánta jelezni, hogy az adott tárgy az ő műve és nem riválisáé. Az első embléma megjelenése már későbbre, a könyvnyomtatás korára tehető.

Kiderült a beszélgetésből, hol szerepelt először vörös csillag, és miért, mennyiben jelent más a különböző korokban és kultúrákban a horogkereszt.

Az Ötösben továbbá olyan alapfogalmak között tettek különbséget, mint a logó, a szimbólum vagy éppen a piktogram.

Az adást a fenti lejátszás gombra kattintva hallgathatja meg.