„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

"A hangszerkészítés készsége olyan fegyver, amelyet nem lehet kovácsolni ember nélkül"

26/04/2019 15:13

| Szerző: Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Turcsák Tibor hangszerkészítő-mester volt, akitől a címben szereplő idézet is származik. 

2019. április 26. Ötös (2019. április 26., péntek 10:00)
84:39
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes
Turcsák Tibor, hangszerkészítő mester az Ötösben elmondta, néha csak hátradől munka közben, és „hallgatja”, mint mond egy hegedű vagy egy gitár. Habár pályafutását mint képzőművész kezdte, és mellette zenei tanulmányokat folytatott, hangszereit már ekkor maga készítette. Gálvölgyi János kérdésére elmondta, leginkább azért jöhettek létre ezek a saját gyártású hangszerek, mert nem tudtak készen venni kamaszkorukban. Gyermekkora óta gyárt hangszereket, de már hét éves kora óta foglalkozik zenével, négy éven át tanult zongorázni. Autodidakta módon megtanult hét hangszeren is játszani, gimnazistaként pedig már önállóan gitározott és énekelt kultúrházi színpadokon, az akkori divat szerinti rock’n’roll számokat előadva.

 
Gitison gitár
 
 
Ámon Heni gasztroblogger
 

1982-ben kisiparosként hangszerész műhelyt nyitott, és azóta ismeri a zenésztársadalom a Gitison márkanévre hallgató egyedi készítésű legendás gitárjait. Hangszerkészítő munkája mellett faipari szakmunkástanulókkal is foglalkozott a műhelyében, ahonnan nemcsak gitárok, hanem más vonós hangszerek is kikerültek, és olyan nagyságok kezei szólaltatták meg azokat, mint Yehudi Menuhin vagy Pege Aladár. Neve mára fogalom a szakmában, nemcsak idehaza.

Ma már nem csak készít és javít hangszereket, hanem tanítja is a szakmát, sőt hangszer igazságügyi szakértőként is kikérik a véleményét. Sok hangszerről már első ránézésre megmondja, hogy hamisítvány-e, de rengeteg módszert alkalmaz, amivel kiderítheti, hogy egy Stradivari hegedű valóban Stradivari-e. Zenészként is van kapcsolata a hangszerekkel. Első országos sikereit az egykori „Ki Mit Tud?”-on érte el, az általa alapított és vezetett Synchron zenekarral.

Turcsák Tibor Gálvölgyi János műsorában némi hangszertörténettel is szolgált, valamint egy meglepetés előadással is készült, amellyel feleségét köszöntötte az 50. házassági évfordulójukon.

A műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni ajánlott a húsvéti trakta utáni könnyű finomságokat. A népszerű gasztroblogger így vall magáról:

Egy kicsit hedonista vagyok. Szeretek élni, nevetni, enni, főzni, boldognak lenni. A főzés mindezeket magába foglalja. Imádok piacolni, kiválasztani a legfrissebb, legszebb zöldséget, gyümölcsöt, húst. Már vásárláskor azon gondolkozni, hogy vajon ezekből milyen finomságot tudok összehozni. Azonban velem is van olyan, hogy semmi kedvem kimozdulni, ezért a spájzt és a hűtőszekrényt hívom segítségül. Ezekből a "maradékokból" illetve alapanyagokból meglepően jó kombinációk, ízek, újdonságok születnek olykor.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2019. április 26. péntek 10:00