„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Élve megsüt minket az 5G?

22/03/2019 13:17

| Szerző: Klubrádió

Úgy tűnik, a technológiai cégek nem nyugszanak, mindig új dologgal rukkolnak elő, csak azért, hogy végül sikerüljön ördögi tervük – tömegesen kivégezni azokat, akikből élnek. Rettegés diktálta lakossági vélemények, majd a szakértő válasza a Klubrádióban.

2019. március 19. Ötös-részlet (Különóra 2019.03.19)
09:46
00:00
Egy ideje nem fogadja olyan nagy lelkesedéssel a társadalom egy része a technológiai újításokat, félve az esetleges egészségügyi ártalmaktól. Így vannak ezzel azok is akik aláírták az 5G-s mobilinternet-hálózatok beindításának betiltását követelő petíciót. Ez a rettegés nem új keletű dolog, vannak akik a wifitől, a 4G-től, a 3G-től, a GSM-től de még a rádióhoz is félve nyúlnak.

Valós veszélyről van szó? Egyáltalán, mi ez az 5G? És milyen kölcsön hatásban vannak az emberi testtel a frekvenciák? Erről kérdezte Body Gergő az Ötösben Szokolai Tibor fizikatanárt.

A G-s jelölések a mobiltelefonok generációira utalnak, amelyek egymást váltva elsősorban a szolgáltatás minőségében, gyorsaságában hoznak fejlődést, azzal, hogy egy nagyobb frekvenciát használnak, és így mind több információt képesek fogadni és átadni.

A frekvencia önmagában nem káros az emberi szervezetre. Amivel nagyon vigyázni kell, az az energiatartalom – mondta Szokolai Tibor. A mikrohullámú sütőknek például hatalmas az energiatartalma, de kis helyre korlátozódik, így nem okoz problémát. Akkor lenne ártalmas, ha a készülék nem lenne zárt. A mobiltelefonok pedig, bár nyitott rendszerek, sokkal kisebb energiatartalommal működnek, amit az eddigi kutatások szerint jól tűr a szervezetünk. Igaz, ezt a technikát még csak húsz-harminc éve használjuk a mindennapokban, és nem tudni, ez elég volt-e kitapasztalni, hogy valóban nincsen-e káros hatása a szervezetre. Bízzunk abban, hogy ennyi idő elegendő volt a tesztelésre – tette hozzá.

Biztos, ami biztos, a túlzott telefonhasználatot így is kerüljük, inkább fülhallgatóval beszélgessünk - tanácsolja a fizikus.

A mikrohullámú készülékek működésével, hatásaival kapcsolatos további információkért hallgassa meg a beszélgetést. Az interjú hangfelvételét a cikk elején kattinthatja! Ebben nincs semmi veszély.

Ötös
2019. március 19. kedd 10.00h
Műsorvezető: Body Gergő