„Klubrádió
Hetes Stúdió

Éltanulóból renitens – Önsorsrontó külpolitika

11/05/2020 05:44

| Szerző: Klubrádió

Balázs Péter: Az EU türelmes, nem buktat kormányokat. Ám a pénzek elnyelését nem tűrhetik sokáig a tagállamok.

2020. május 09. Hetes stúdió - részlet 20.05.09. Balázs Péter
12:29
00:00

Nagy-nagy vágyunk teljesült 16 évvel ezelőtt, amikor az Európai Unió tagjai lettünk, sőt eminens tanulói. A keleti rabságból elindultunk a nyugati jólét felé – emlékszik vissza Balázs Péter az első magyar uniós biztos, volt külügyminiszter. Hozzáteszi, hogy a magyarok nagy része ma is nyugat felé néz, oda vágyik. A kormány az, amelyik megfordult és elindult lefelé a keleti lejtőn.

2011. március 15-én Orbán Viktor Bécshez és Moszkvához hasonlította Brüsszelt, mintha az EU egy elnyomó hatalom lenne, amely megcsonkítja az ország szuverenitását. Mondta ezt pontosan akkor, amikor Magyarország volt a soros uniós elnök.

Tudjuk, hogy Orán a harcra építi a belpolitikát, ellenséget keres, ő harcol és természetesen ő győz, ő menti meg az országot. Az eddigi ellenfelei kitalált ellenfelek voltak, mint a menekülők, akiknek eszük ágában sem volt itt maradni, csak át akartak menni az országon. Vagy Juncker, Soros, akik semmit sem ártottak a magyaroknak, sőt. Orbán rajzolta őket ellenfélnek. Amivel most kell szembenéznie, az viszont tényleg legyőzendő ellenfél, a koronavírus. Ki-ki megítélheti, hogy most milyen eredménnyel harcol a miniszterelnök.

Lengyelország és Magyarország egyszerűen kilóg az Európai Unióból. Minimax politikát folytat Balázs Péter szerint, ami azt jelenti, hogy a kötelességekből, feladatokból a minimumot vállalja, pénzből, támogatásból a maximumot kéri. Az EU türelmes, nem buktat kormányokat. Ám a türelemnek van egy másik aspektusa. Amikor látszik a korrupció, látszik a pénzek elnyelése, akkor a tagállamok véget vetnek ennek az állapotnak. Nyilván először a nagy befizetők fognak lépni, hiszen az ő polgáraiknak a pénzéről van szó.

Magyarország rendkívül kitett, kicsi, kincsekben nem túl gazdag, földrajzilag beszorított ország. Barátokra lenne szüksége, méghozzá itt. A Kínával és Oroszországgal fennálló kapcsolatok, gyanús üzletek bosszantják az európai családunkat. A magyar külpolitikából tehát hiányzik az óvatosság – mondja Balázs Péter, de tovább is megy. Véleménye szerint Orbán külpolitikája egyenesen önsorsrontó.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Hetes stúdió
2020.05.09. 15:00
Műsorvezető: Hardy Mihály