„Klubrádió
A lényeg

Először sikerült az ukránoknak orosz területen válaszcsapást mérni

1/04/2022 13:33

| Szerző: Klubrádió

Pénteken hajnalban két ukrán Mi-24-es helikopter átrepült Oroszország területére és tüzet nyitott egy olajtároló létesítményre.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is jelentést tettek az orosz hatóságok az ukrán légierő két MI-24-es (NATO-kód Hind) helikoptere által végrehajtott éjszakai támadás következményeiről.

Délelőtt még lángokban állt a belgorodi üzemanyagbázis nyolc óriástartályából három, amiket alacsonyan repülő ukrán MI-24-es harci helikopterek gyújtottak fel.

Az ukrán határtól negyven kilométerre fekvő orosz város olajdepója ellen két ukrán helikopter hajtott végre támadást úgy, hogy közben át kellett hogy repüljenek az Ukrajna területét megszálló orosz csapatok légvédelme felett is.

Katonai szakértők feltételezik, hogy az ukrán pilóták éjjellátó berendezéssel repültek, sokszor 10-20 méter magasan a föld felszíne felett és vélhetően páncéltörő rakétákkal találták el az üzemanyagtartályokat. Ez azt is jelenti egyben, hogy továbbra sincs teljes orosz légifölény Ukrajna és a megszállt területek felett. Ez volt az első alkalom, hogy február 24-e, az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta az ukrán légierő az Orosz Föderáció területén lévő célpontok ellen hajtott végre sikeres támadást. A lent.ru orosz híroldal szerint a támadásnak nincsenek halálos áldozatai de a kőolaj depo munkatársai közül ketten megsérültek.