„Klubrádió

Eljött a társasjátékok aranykora

25/08/2019 12:01

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Egyre több társasjáték kerül a boltok polcaira világszerte, így nem is reneszánszát, hanem aranykorát éli a műfaj - mondta az Y egyik vendége, Győri Zoltán társaskészítő, aki egyébként lefekvés előtt is szabálykönyveket olvas. Arról is beszéltünk, hogy a társasjáték terápiás célokat is szolgálhat.

2019. augusztus 22. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. augusztus 22., csütörtök 15:00)
48:07
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik
A számítógépes és mobilos játékok, valamint az internet elterjedésével a társasjátékok visszaszorultak, de most lehet érzékelni, hogy egyre több kerül a piacra.

Győri Zoltán, a Mit játsszunk? blog alapítója és társasjáték-készítő volt az egyik vendégünk. Sokak szerint tényleg reneszánszukat élik a társasjátékok, de ő azt mondja, inkább aranykorukat. Soha ennyien nem társasjátékoztak még, iparrá nőtte ki magát, évente világszerte több mint 1400 társasjáték jelenik meg, ami szerinte elképesztő adat. Úgy véli, a népszerűség egyik legfőbb oka, hogy az online játékokkal ellentétben ez sokkal személyesebb, és az, hogy a társasjátékoknál eszközöket kell használni, kézzelfogható dolgok vannak, amelyeket a játékosok igénybe vesznek.

A számítógépes játékokhoz képest van egy nagy hátrányuk, mert azok az első pályán már játszatnak, míg a társasjátékoknál szabályolvasással kell kezdeni, meg kell érteni a szabályokat, ami hosszadalmas is lehet. Ezért törekednek arra a gyártók, hogy minél gyorsabban, könnyebben megérthetők legyenek akár bonyolultabb játékok szabályai is, ne kelljen sokat bajlódni a megtanulásukkal. Az is cél, hogy minél kisebb helyen elférjenek a szabályok.

Az adás második felében bekapcsolódott telefonról Csizmazia András, a Blank Design stúdió társalapítója, aki a Fabrico nevű társasjáték elkészítésében segédkezett az ötletgazda Lengyel Anna Pollynak. Ez a társasjáték figyelemhiányos, ADHD-s gyerekeknek készült. Sikerült a készítőknek a játékmenetet nagyjából 10 percre redukálniuk (ami rugalmasan bővíthető, és ez csak játék közben derült ki), és ez az ilyen problémával küzdő gyerekeknek nagy segítség a mindennapokban.

Ez a játék még nem került a boltok polcaira, dolgoznak azon, hogy minél hamarabb megvásárolható legyen. A pedagógusok és az ilyen gyerekekkel foglalkozók visszajelzései alapján kifejezetten hasznos lenne majd a tábla alapú játék, amelyhez kiegészítőként kártyák és építőelemek vannak, pontrendszer alapján lehet körbejutni a táblán. Azért alkották meg úgy, hogy ilyen sok mindenre kelljen figyelni, mert egy figyelemzavaros gyereket pont így lehet lekötni.

 
társasjátékok
 
Forrás: Pixabay
 

A társasjáték-készítésről Győri Zoltán azt mondta: az lesz jó benne, aki maga is sokat játszik, minden időt kihasznál arra, hogy társasozzon. Stephen Kinghez hasonlítottuk a műsorban, mert az író azt mondta, mindig olvas, állítólag úgy is látták, hogy amíg állt a moziban a sorba jegyért, addig is elővett egy könyvet vagy a jegyzeteit és azokat nézte át.

Győri Zoltánnak egyébként van egy olyan „perverziója”, hogy játékszabályokat olvasgat lefekvés előtt. Prototípus szintjén több mint 20 játékot készített már, meg nem valósult tervben sokkal több van, és kiadás előtt 4-5, de ezek a malmok lassan őrölnek, hosszú folyamat, amíg egy játék a tervezéstől a polcokra kerül. Sok minden befolyásolja, a marketing, az aktuális divat.

A legvégén arról volt szó, hogy mennyien társasoznak Magyarországon, hol találhatják meg egymást, és Győri Zoltán ajánlotta, hogy a hétvégén lesz a bloggal egy társasjátékos piknikjük, amely kiváló alkalom arra, hogy akit érdekel a dolog, akár egyedül is elmenjen és játsszon.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva és Spotify-on hallgathatják meg. (Címlapi kép: Mit játsszunk? Facebook-csoport)

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. augusztus 22., csütörtök 15:00