„Klubrádió
Reggeli gyors

Egységkormányt szeretnének Izraelben – Netanjahu nélkül?

18/09/2019 16:33

| Szerző: Klubrádió

Az izraeli választópolgároknak elegük van a huzavonából, de az egy éven belüli második választás után sincs egyértelmű győztes. A mérleg nyelvének számító párt Benjamin Netanjahu nélküli nagykoalíciót akar. Nagy Gabriellával, az izraeli Új Kelet című lap főszerkesztőjével beszélgettünk.

2019. szeptember 18. Reggeli gyors / részlet, Nagy Gabriella, Izrael (19.09.18.)
07:59
00:00

Az eredmények 92 százalékos feldolgozottsága alapján úgy tűnik, patthelyzet alakult ki a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu pártja, a Likud, és a volt vezérkari főnök, Beni Ganz vezette Kék-Fehér uniópárt között, 32-32 mandátumon állnak. A jobboldali blokk 56, a baloldali 55-öt szerezhet, de 61 kellene a kormányalakításhoz. Középen áll a "királycsináló", Avigdor Lieberman pártja (a Jiszrael Bétenu) 9-10 mandátummal. Az utóbbi politikus kijelentette: egyértelmű a helyzet, egységkormányt akar mindhárom résztvevővel.

 
Benjamin Netanjahu
 
Forrás: Flickr
 

Ennek nagy lehetne a valószínűsége, mert Beni Ganz és a Kék-Fehér végig azzal kampányolt, hogy egységkormányt szeretne, de Netanjahu nélkül, a korrupciós ügyei miatt. Sokadik forgatókönyv, hogy egy baloldali párt is besegíthet a jelenlegi miniszterelnöknek. Harmadik választást nem szeretnének.

Nagy Gabriella szerint „a kampány nagyon mocskos volt”, Netanjahu azzal riogatta a választóit, hogy még a választások előtt kitör a háború, és ez csak ő tudja megakadályozni, és azt is mondta, hogy arab pártokkal lépnek majd koalícióra ellenfelei, ha nem ő nyer.

Beni Ganz az előző, áprilisi választásból kiindulva (amikor túl korán jelentette be győzelmét) már várt hajnali 2-ig, mielőtt bármit bejelentett volna, óvatosan megjegyezte, hogy egységkormányt akar és szeretné, ha mindenki félretenné a nézeteltéréseket. Netanjahu ellenfelét megvárva azt mondta, az ország nem engedheti meg magának, hogy arab terroristákat támogató kormánya legyen, cionista kormány kell, és az eredményektől függetlenül már elkezdte a koalíciós tárgyalásokat.

A döntő szó a köztársasági elnöké Reuven Rivliné, ő adja a kormányalakítási megbízást. Az izraelieknek ebből elegük van április óta, egységkormányt szeretnének. Ha esélye lenne annak, hogy a Likud eleshet a kormányzástól, akkor talán átgondolnák Netanjahu szerepét is, de jelenleg összezárnak mögötte – közölte Nagy Gabriella.

A kormányfőt egyébként három ügyben is korrupcióval, csalással, hatalommal való visszaéléssel vádolják, és a legfőbb ügyész vádemelést javasolt.  Izraelben azért megismételni a választást, mert a Likudnak nem volt meg a kellő támogatottsága, Netanjahu mellé pedig több ügyben sem állt oda a parlamenti többség.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Flickr.com)

Reggeli gyors
2019. szeptember 18., szerda 07.10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre