„Klubrádió
A lényeg

Patthelyzet Izraelben

18/09/2019 06:23

| Szerző: MTI

Patthelyzetet eredményezett az öt hónap után megismételt választás Izraelben: a legerősebb politikai erő Beni Ganz centrista Kék-fehér pártja lett.

 

Nagyon magas, két órával az urnák lezárása előtt közel 64 százalékos részvétel mellett a Likud 31-33 mandátumot szerzett a 120-ból a televíziók exit poll-eredményei szerint, miközben a Benjámin Ganz volt vezérkari főnök vezette ellenzéki Kék-fehér 32-34 képviselői helyhez jutott. A szavazóhelyiségekből távozók válaszaiból az derül ki, hogy Netanjahunak a koalíciós partnereiként megjelölt jobboldali és vallásos pártok segítségével sem sikerül megszereznie a parlamenti többséghez szükséges 61 mandátumot, a baloldali és a centrista pártok pedig a miniszterelnök korrupciós ügyei miatt nem hajlandók belépni egy általa vezetett kormányba.Ezért lehetetlennek tűnik, hogy Netanjahu kormányt alakítson, miközben a jelen helyzet szerint Ganz sem tud majd többségi koalíciót alakítani a kormányzó Likud nélkül. A mérleg nyelve az előzetes jóslatoknak megfelelően Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű jobboldali pártja lett, amely 8-10 mandátumot szerzett.

Liberman és a Kék-fehér párt világi egységkormányt ígért az ultraortodox pártok kihagyásával, de a Kék-fehér csakis akkor szövetkezik a Likuddal, ha azt nem Netanjahu vezeti. Az államfő bejelentette, hogy a végleges eredmények alapján minél hamarabb megbeszéléseket szeretne kezdeni a pártok képviselőivel, és mindent elkövet egy stabil kormány gyors megalakítása érdekében az erre legalkalmasabb jelölt megbízásával. A végleges eredmények leghamarabb szerdán születnek meg, de akár több napig is eltarthat bejelentésük a szavazatok újraszámlálása miatt az esetleges vitatott helyeken.