„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Egyetlen ünnepi vacsora után még nem tágul ki a gyomrunk

28/04/2021 09:22

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Korog, morog, megfájdul, kitágul – ez az a téma, ami mindenkit érint, csak nem mindenki beszél róla. Baranyai József biológiatanár válaszolt gyomros kérdéseinkre.

2021. április 20. Ötös - Bódy Gergővel; Baranyai József (21.04.20.)
09:27
00:00

A gyomor a nyelőcső és a vékonybél között elhelyezkedő, izmos falú üreges szerv. Az emésztőcsatorna legtágabb részét képezi, szerepe van a táplálék raktározásában és az emésztésben.

Mitől korog és morog a gyomor?

Ha nem feszül a gyomor fala, akkor ghrelin nevű hormont termel, ami jelzi az agynak, hogy enni kell; ezután az agy bekapcsol, jelet küld a gyomornak és a bélrendszernek, elkezd mozogni, hogy előkészítse a táplálék fogadásához. Ez az éhségérzettől függően egy percben akár háromszor is megtörténik, tehát olyan 20 másodpercenként beindul, és ha olyan egy órán belül nem érkezik táplálék, akkor leáll, aztán később újból „próbálkozik” a gyomor és az idegrendszer.

 
kép: Pixabay
 

A gyomrunk az előbelünk legutolsó szakasza, tulajdonképpen egy tágulat és az egész bélrendszerünk falában izmok vannak. A gyomorban három rétegben is lefutnak izomrostok, hosszanti, körkörös és ferde irányban. Itt kezdenek el mozogni a táplálékdarabok, falatok, van keverő mozgás is. Ebben a keverő mozgásban a táplálékrészecskék között lévő gázok kiszabadulnak, és amikor találkoznak a gyomorban lévő folyadékkal, bugyborékolnak, ezeket a hangokat halljuk kívülről.

 
Egy kiadós étkezés (kép: Pixabay)
 

Tényleg kitágulhat?

A gyomor hosszabb távon tényleg képes akár jelentős tágulásra is, azonban amikor azt mondja valaki, hogy összeszűkült a gyomra, az nem felel meg a valóságnak, hiszen a szűkület azt jelentené, az eredeti méreténél kisebb lesz, ez viszont nem lehetséges. Egy átlagos felnőtt embernek másfél-két liter a gyomra űrtartama, evéskor a gyomorban lévő izmok képesek megnyúlni, tágulni, viszont összeszűkülni nem képesek, csak az eredeti méretre mennek vissza. A táguláshoz körülbelül egy hónapos idő szükséges. Tehát például egy karácsonyi vacsora miatt még nem tágul úgy ki, hogy megnőjön a térfogata.

Egy kiadós vacsora után is jöhet a reggeli éhség

Az éhségérzet függ az előzőleg elfogyasztott táplálék minőségétől és mennyiségétől, de a stressz is fokozott gyomorsav-, és emésztőnedv-termelést okozhat, ezért nőhet meg az éhségérzet. Vannak olyan ételek, amelyek gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, ezt pedig gyors inzulinszint-emelkedés követi, az inzulin a cukrot „bepakolja” a sejtekbe és a máj glikogén raktáraiba, ezért van az, ha olyan ételt eszünk, aminek a glikémiás indexe magasabb, tehát ha olyan jellegű szénhidrátot tartalmaz, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet, akkor utána a hirtelen megemelkedő vércukorszint olyan gyorsan bejutattja a cukrokat és az aminosavakat a sejtekbe, májba, hogy azt utána hirtelen vércukorszint-esés követi. Ezért szokott előfordulni, hogy valaki egy esti kiadós vacsora után mégis éhségérzettel ébred.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay

Ötös - Bódy Gergővel
2021. április 20.,kedd 10:00