„Klubrádió
Reggeli gyors

"Egy egyetem minőségét nem a rangsor jelzi"

20/05/2021 14:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Évek óta romlik a magyar egyetemek pozíciója a nemzetközi felsőoktatási rangsorban. Fábri György, az  ELTE PPK Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportjának vezetője szerint a rangsornak semmi köze az egyetemeken folyó képzések minőségéhez, azt csak pénzzel lehet javítani.

2021. május 20. Reggeli gyors - részlet 21.05.20. Fábri György
05:23
00:00

Vezető szerepet vállalt Magyarország a felsőoktatási rangsorokról szóló legújabb nemzetközi konferencián. Évek óta romlik a magyar egyetemek pozíciója a nemzetközi felsőoktatási rangsorban.

Fábri György, az ELTE PPK Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportjának vezetője a Klubrádiónak azt mondta, hogy az egyetemek rangsorolása viszonylag új jelenség. Az egyetemi rangsorok kínai kezdeményezésre kezdtek elterjedni a 2000-es évek közepétől kezdődően, és előszeretettel figyelik a döntéshozók és a közvélemény is.

Nemcsak Magyarországnak, de az európai egyetemeknek is szembesülniük kellett azzal, hogy megítélésük közel sem olyan kedvező, mint amilyennek eddig gondolták. Fábri szerint ezeket is meg kell tanulni értelmezni, mert annak is lehetnek kárai, ha csak a rangsort figyelembe véve kezdik fejleszteni az intézményeket.

Mert nemcsak egy egyetemen megjelent publikációk számítanak, hanem különösen az, hogy hogyan, milyen minőségben oktat. Azt szerinte csak pénzzel lehet javítani. Ehhez szükséges az autonómia és a jó képzés. Hozzátette, olyan területek is vannak, amelyeken nem sok publikáció jelenik meg. Ilyen Fábri szerint például a pedagógia.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Fábri Györggyel
2021.05.20., csütörtök 8:43
Riporter: Para-Kovács Imre