„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Az állam piaci alapon rendeli meg az oktatást"

4/05/2021 19:26

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A modellváltás azt a problémát oldja meg, amit a kancellárok kinevezése okozott – véli Sótonyi Péter Tamás. A Professzorok Batthány Körének elnöke szerint így az egyetem vagyona is biztosítottá válik, míg az állam piaci alapon rendeli meg az oktatást.

2021. május 04. Megbeszéljük - részlet 21.05.04. Sótonyi Péter Tamás
16:15
00:00

Nem tudja elfogadni Sótonyi Péter Tamás azt, hogy sokan félnek az egyetemek modellváltásától. A Professzorok Batthány Körének elnöke szerint éppen azt a „kettős vezetést” oldja meg az átalakítás, amit kancellárok kinevezése okozott. Az Állatorvostudományi Egyetem rektora – aki az intézmény kuratóriumának is tagja – a modellváltást egyértelműen pozitívumnak tartja.

Szerinte az egyetem vezetése a rektor feladata a szenátus segítségével, míg a kuratóriumé a stratégia megalkotása, a célkitűzés, és az egyetem érdekében végzett lobbitevékenység. Mindezek dacára Sótonyi úgy véli, hogy nem volt mindig kielégítő az egyetem polgárainak tájékoztatása a modellváltással kapcsolatban.

Széchenyi-díjasok - Sótonyi Péter Tamás
 
Sótonyi Péter Tamás Fotó: Czimbal Gyula / MTI
 

Sótonyi úgy látja, azzal hogy a modellváltás levezénylésére Stumpf Istvánt kormánybiztosként kinevezték, ez a probléma megoldódott. Az állam pedig hosszútávon piaci alapon rendeli meg az oktatást. Szerinte nagyon fontos, hogy az egyetem vagyona az intézményé maradjon, és a modellváltás álláspontja szerint ezt biztosítja.

Orbán Viktor kijelentésével kapcsolatban, miszerint a miniszterelnök nem akar "internacionalista-globalista szemléletű embereket" delegálni a kuratóriumba, Sótonyi azt mondta, hogy különösen az ő egyetemén "pezsgő nemzetközi élet" zajlik.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük.../interjú Sótonyi Péter Tamással
2021.05.04., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György