„Klubrádió
Reggeli gyors

"Durva szavak nélkül is vérig lehet valakit sérteni"

10/01/2022 09:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az online térben sem mindig direkt módon, erőszakos formában jelenik meg a diszkrimináció – véli Perintfalvi Rita teológus.

2022. január 10. Reggeli gyors - részlet 22.01.10. Perintfalvi Rita
07:50
00:00

Több vallási alapú és civilszervezet (RGDTS, Magyarországi Muszlimok Egyháza, Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete, Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség, Dr. Ámbedkár Iskola, és EszterHáz Egyesület) együttműködéséből született egy tanulmány Küzdelem a vallási és különböző sérülékeny kisebbségi csoportokkal szembeni online gyűlöletbeszéd ellen címmel.

Perintfalvi Rita szerint nemcsak magyar, de nemzetközi szinten is egyre nagyobb teret nyer a diszkrimináció a kommunikációban. A teológus a Klubrádiónak azt mondta, első sorban nem az agresszív, erőszakos kijelentésekkel van a probléma, hanem azzal, hogy milyen "hatótere" van az ilyen kijelentéseknek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a diszkrimináció nem feltétlenül erőszakos, vagy épp agresszív formában jelenik meg.

 
Perintfalvi Rita
Fotó: Facebook
 

Példaként emelte ki azt a 2021. december 9-én, az emberi jogok világnapja előtt egy nappal megjelent egy közös nyilatkozatot, amelyet 14 ún. "bevett" egyház, illetve vallási közösség írt alá. Ebben a nyilatkozatban ezek az egyházak azt mondták ki, hogy az "emberi méltóság alapja a férfi és a nő közti házasság".

Önmagában a férfi és nő közti házasság "egyáltalán nem sértő gondolat, sőt úgy is lehet értelmezni, hogy az aláíró egyházak számára fontos a házasság intézménye napjainkban is", amikor más "alternatív" életforma is létezik. Perintfalvi azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a kijelentés ugyanakkor elvitatja azok méltóságát, akik nem élnek házasságban, nem heteroszexuális, "nem férfi és nő által felépített" kapcsolatban élnek. Ezzel lényegében nemcsak az LMBTQ embereket, hanem az elmagányosodott embereket, vagy éppen a cölibátusban élő papokat is diszkriminálják.

Perintfalvi felhívta a figyelmet arra, hogy a dokumentumban nincsenek durva, nyíltan agresszív kifejezések, tartalma mégis a növeli a megosztottságot, feszültséget generál. "Szubtilisen is lehet valakit vérig sérteni" – foglalta össze.

Miután a nyilatkozat körül vita alakult ki, ellenkező irányú, elhatárolódó állásfoglalások születtek a témában, több aláíró egyház, köztük a Mazsihisz is visszalépett. Ennek dacára a kizárólag férfi és nő házasságát éltető nyilatkozatot máig sem vonták vissza.

A teológus szerint az ilyen problémák eredménye egyébként, olyan csoportok jönnek létre, amelyek más vetületét nézik a problémának, de együtt próbálnak megoldást találni rá. Így alakult a tanulmányt megjelentető koalíció is 2020-ban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Perintfalvi Ritával
2022.01.10., hétfő 8:33
Riporter: Szénási Sándor