„Klubrádió
Reggeli gyors

Perintfalvi: Ferenc nemcsak a keresztényekkel törekszik párbeszédre

27/12/2021 13:14

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A pápa ünnepi beszédében nemcsak az egyház tagjait szólította meg – véli Perintfalvi Rita teológus. Szerinte a párbeszéd a demokrácia legfontosabb eszköze, enélkül könnyen megoldhatatlan konfliktusok alakulhatnak ki, mint Szíriában, vagy Ukrajnában.

2021. december 27. Reggeli gyors - részlet 21.12.27. Perintfalvi Rita
07:28
00:00

Karácsonyi beszédében a bezárkózás helyett párbeszédet, egymásra figyelést, és közös cselekvést szorgalmazott Ferenc pápa a társadalomban és a nemzetközi politikai konfliktusok megoldásában egyaránt.

Perintfalvi Rita teológus a Klubrádióban beszélt a szentatya ünnepi beszédének üzenetéről. Szerinte a társadalmi élet elképzelhetetlen párbeszéd nélkül. "Amikor Jézus megszületik, az Ige ölt tulajdonképpen testet" – foglalta össze. Hozzátette, szerinte az a feladata, hogy a párbeszédet hozza el az elzárkózás helyett. Ebben látja demokrácia egyik előfeltételét is, ellentétben az elzárkózással, és a párbeszéd elutasításával, amikor "mindenki a saját burkában gondolkodik", és amely Perintfalvi szerint ma oly gyakori. "Ez építi le a demokráciát és a szeretet civilizációját, amelyről Ferenc pápa nagyon sokszor beszél" – tette hozzá.

Példaként hozta fel azokat az országokat, ahola kommunikáció féresiklása, félresöprése fegyveres konfliktusokig vezetett, mint Szíria, Ukrajna. Ez vezetett a menekülthullámok jelentette problémához, akiktől a segítséget keresztényként senki nem tagadhatná meg.

Úrangyala imádság a Vatikánban
 
Ferenc pápa
 Fotó: MTI/APGregorio Borgia
 

Nagyon fontosnak tartja, hogy a pápa nemcsak a keresztényekhez szól, "a világgal akar párbeszédet folytatni", a más vallásúakkal, és az ateistákkal egyaránt. Ehhez társul az is, hogy az egyháznak nem politikai pártok mögé kellene beállnia, hanem mint egy független civil szervezetnek kellene működnie.

Az egyház változását is fontosnak tartja Ferenc, új problémákra, nem reagálhatnak régi módszerekkel. Ilyen az LMBTQ emberek jogai.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Perintfalvi Ritával
2021.12.27., hétfő 8:42
Riporter: Szénási Sándor