„Klubrádió
Megbeszéljük...

drMáriás: Hálás lehetek Szarvas képviselő úrnak, hogy figyelmével méltatta a képeimet

21/09/2023 18:56

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ugyanakkor drMáriás furcsának találja, hogy Szarvas Attila, a XVIII. kerületi önkormányzat KDNP-s képviselője bár jelen volt azon kiállítás megnyitóján, ahol a festő kiállította a Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában című festményét, de a politikus a helyszínen mégsem kérdezett a képről, hanem utólag követelte annak betiltását. A Megbeszéljük című műsorban drMáriás arról is beszélt, képei arról szólnak, hogy bizonyos ki nem tárgyal dolgokat valahogy feldolgozunk, akár szatirikus, kritikus eszközökkel is.

2023. szeptember 21. Megbeszéljük-részlet (2023.09.21.) drMáriás Béla
13:35
00:00

DrMáriás azért mondott igent arra, hogy a Havanna lakótelepbéli Kondor Béla Közösségi Házban rendezzen kiállítást, mert azt remélte, "ez nem egy olyan hely, mint ahol a pezsgőspoharaktól nem látják a festményeket, hanem egy olyan közeg, ahol mondjuk a hétköznapi emberek is kapcsolatba tudnak lépni képekkel". Hozzátette, alkotásaiban a közös múltat, illetve jelent illető kérdéseket igyekszik feldolgozni. Ezért örült a "hétköznapi" és "közvetlen" helyszínnek, mert ott "az emberek letüdőzhetik részben annak a történelemnek és helyzetnek az értelmezését, amelyben ők egyébként hogy vannak" – fogalmazott. 

Ugyanakkor ez a kereszténydemokrata képviselő nem tüdőzte le, hanem felköhögte drMáriás művészetét – ezt már a műsorvezető, Bolgár György fűzte hozzá utalva arra a szerdai hírre, hogy a KDNP-s Szarvas Attila betiltaná az ominózus kiállítást. Mindezt azzal indokolta, hogy a Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában című festményt felháborítónak tartja "mint katolikus pedagógus és tízgyermekes édesapa".

 
drMáriás - Schmidt Mária
 
"Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában" kép: Facebook
 
 

DrMáriás egyrészt hálás Szarvas képviselő úrnak, hogy figyelmével méltatta a képeimet. Másrészt viszont furcsának találja, hogy a képviselő bár jelen volt a kiállítás megnyitóján, mégsem kérdezte személyesen a festőt a képekkel kapcsolatban a helyszínen. A festő úgy gondolja, Szarvas képviselő úr valószínűleg nem lehet túlságosan jártas sem a kortárs művészetben, sem a kortárs marketingben. Az, hogy a képviselő be akar záratni egy kiállítást, "nem éppen a legkorszerűbb gondolkodás egy úgymond szabadnak vélt demokráciában" – tette hozzá drMáriás.

A festő hozzátette, a legérdekesebb, hogy Szarvas Attila ugyanazon a napon követelte a kiállítás betiltását erkölcsi kérdésekre hivatkozva, amikor kerületi fideszes kollégája lemondott, miután kiderült, megpróbálta megkenni a Kétfarkú Kutyapárt politikusát.

Ars poeticájáról drMáriás úgy fogalmazott, a képei arról szólnak, "hogy bizonyos tabukat, bizonyos problémákat feloldunk, bizonyos, ki nem tárgyal dolgokat valahogy feldolgozunk, akár szatirikus, kritikus eszközökkel is". A dadaizmus győzelme elkerülhetetlen! című XVIII. kerületi kiállításáról azt mondta, a kiállított képeken Zelenszkijtől egészen Engelszig sokan megjelennek. Festményein nem a hivatalos vagy elvárt látásmód szerint mutatja be a szereplőket, hanem ún. kifacsart szempontból mutatja be őket. "Kérdés, hogy melyik vonz több szimpátiát, a kereszténydemokrata szürrealizmus vagy a hétköznapi anarchista dadaizmus, de hát ezt hagyjuk meg a nézőknek" – foglalta össze drMáriás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú drMáriás Bélával
2023. szeptember 21., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György