„Klubrádió
Reggeli gyors

Drága gyermekem – Sokba kerül a szülés

18/12/2020 13:57

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Körülbelül 7 milliárd forint hálapénzt kapnak a szülészek évente, az anyukák kétharmada fizet. Átlagosan 100-110 ezer forintot. Sokszor a semmiért.

2020. december 18. Reggeli gyors - részlet 20.12.18. Léderer Sándor
09:57
00:00

Még a hálapénz megszüntetését célzó törvény is kivélt tesz a szülész-nőgyógyászokkal. A Magyar Orvosi Kamara ebbe nem törődik bele, nincs olyan, hogy egy belgyógyász megbüntetnek a hálapénz elfogadása miatt, egy szülészt pedig nem. No, de honnan lehet tudni, hogy ki és mennyit kap? A K-monitor végzett egy felmérést internetes kérdőívvel, és a válaszokból az derült ki, hogy a szülő nők 68 százaléka ad hálapénzt. Az átlagos mérték 100-110 ezer forintra jött ki. A válaszadók 15 százaléka mondta azt, hogy tőle kifejezetten kérte, sőt kikövetelte a szülész a pénzt. Mutatkozik egy területi megoszlás is, a Dunántúlon 50 százalék körüli az arány, Budapesten és a keleti országrészben sokkal nagyobb. Akiknek választott szülészük van, azoknak a 90 százaléka bevallottan fizet. Miért?

Léderer Sándor, a K-monitor ügyvezetője szerint azért, mert nem bíznak eléggé az egészségügyben, hiszen az ellátás színvonala egyenetlen, helytől és sok mástól függően változó. Bizalmat vásárolnak a szülő nők, illetve családjaik. A hálapénznek három jellemzőjét érdemes itt tárgyalni, az egyik, hogy fekete jövedelem, a másik, hogy a jobb ellátás reményében adják, és a harmadik, hogy szimplán csak a hála, az elégedettség kifejezője is lehet.

A biztonságra törekvés jele az is, hogy sokan fogadnak szülészt, vagyis tanácsadásra vizsgálatokra eljárnak az illetőhöz magánúton, aztán a szülés már állami keretek között történik ugyanazzal az orvossal. Azonban ennek is megvan a kockázata. Semmi sem mutatja jobban, mint az, hogy a fogadott orvosoknál sokkal nagyobb a császármetszések és a szülésindítások száma, mint mondjuk az ügyeleteken. Ünnepnapokon, a klasszikus szabadságos időszakban kevesebb gyermek születik, mint egy átlagos hétköznapon. A piac évi 7 milliárd forintos forgalmat jelent. Összemosódik az állami és a magánellátás. Persze, működhetne a magánorvosi rendszer tisztán, fehéren is, csak akkor számlát kellene adnia a szülésznek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.12.18. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert