„Köszönjük
Esti gyors

DK: Csak félreértés lehet a rezsipontunkon kapott tájékoztató

29/11/2022 20:29

| Szerző: Klubrádió

A Demokratikus Koalíció rezsialapot hozott létre, a befolyt pénzből a megnövekedett költségek miatt bajba került családok decemberben esedékes áram-, illetve gázszámláit fizetik majd ki. Rádiónk birtokába került egy rezsipontról egy olyan tájékoztató, amely szerint a támogatás odaítélésekor prioritás, hogy a kérelmező a párt szavazója legyen. Varju László, a DK alelnöke cáfolta, hogy nyilvántartást vezetnének arról, ki szavazójuk és ki nem, azt mondta, ezt nem veszik figyelembe a kérelmek elbírálásakor. Bodnár Barna összeállítása.

2022. november 29. Esti gyors / részlet, DK-rezsitámogatás (22.11.29.)
06:49
00:00

A Demokratikus Koalíció által november elején létrehozott rezsialapot a párt politikusai kezdték feltölteni, akik több mint tízmillió forintot tettek bele, azóta pedig magánszemélyektől, aktivistáktól több millió forint érkezett a számlára. A befolyt pénzből bajba került családok decemberben esedékes rezsiszámláit fizetik majd ki az Emberek Szolgálatában Alapítvánnyal közreműködve. Bár a rádiónkhoz került, a párt egyik rezsipontján használt dokumentum szerint a támogatás pozitív elbírálásának feltétele az, hogy a kérelmező a párt szavazója legyen, a DK hivatalos álláspontja szerint nem veszik figyelembe a rászorulók politikai beállítottságát a támogatás odaítélésénél.

A decemberi rezsitámogatást személyesen, a Demokratikus Koalíció irodáiban, országos rezsipontokon lehet igényelni december 5-ig, a számlákat bemutatva és néhány erre a célra létrehozott adatlapot kitöltve. Varju László, a párt alelnöke beszélt rádiónknak a kezdeményezésről. Mint mondta, a legrászorultabbaknak szeretnének segíteni, egy alapítvánnyal együttműködve, úgy, hogy a rezsipontjaikra elhozott számlákat befizetik a rászorulók helyett, lehet ez villany- vagy gázszámla. Adatlapot töltenek ki az igénylők, az alapítvány kuratóriuma dönt – közölte. Nyilatkozni kell az egy főre jutó jövedelemről, és ez minél kisebb, annál inkább segíteni szeretnének.  

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője rádiónknak korábban azt mondta, nem feltétel, hogy a támogatást kérelmező a DK szimpatizánsa vagy támogatója legyen, az egyik rezsipontról birtokunkba jutott, szervezőknek szóló dokumentumban mégis az szerepel, hogy a kérelem elbírálásakor fő szempont, hogy a rászoruló a DK választója legyen.

Varju László cáfolta, hogy bármiféle nyilvántartást vezetnének arról, ki DK-szavazó és ki nem, azt mondta, ezt nem veszik figyelembe a támogatás elbírálásakor. Ilyen feltétel biztosan nincs, mivel ő maga is az előkészítők közé tartozik, biztos abban, hogy ez félreértés – jelentette ki. Varju László hozzátette, nem tudja, milyen kommentárt fűzött hozzá az ügyhöz egy aktivistájuk, nem is látta ezt a papírt, de nekik biztosan nem volt ilyen szándékuk.

A Demokratikus Koalíció mellett a többi között a fővárostól is igényelhető rezsitámogatás október eleje óta. Ezzel a rászoruló családok és a létminimum alatti nyugdíjban részesülők évi 48 ezer forintot, a valódi átlagnyugdíj alatti nyugdíjjal rendelkezők pedig 24 ezer forintot kaphatnak pluszban. A támogatást a gáz-, villany-, víz-, csatorna- vagy távhőszámlán írják jóvá.

Az összeállítást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: DK / Facebook

Esti gyors
2022. november 29., kedd 18:25
Riporter: Bodnár Barna