„Klubrádió
Reggeli gyors

Demeter: Felségsértési per zajlik Orbán miatt, nem alkudozom

6/11/2019 12:39

| Szerző: Klubrádió

Nem követett el bűncselekményt, csupán országgyűlési képviselőként a mukáját végezte, ezért részéről nincs helye semmiféle alkudozásnak az ellene emelt ügyészésgi vád kapcsán – mondta Demeter Márta LMP-s parlamenti képviselő. Az ügyészség szerint a politikus hivatalos adattal élt vissza, amikor tévesen arra utalt, hogy Orbán Viktor lányát honvédségi géppel utaztatták haza Ciprusról.

2019. november 06. Reggeli gyors-részlet/Interjú Demeter Mártával (19.11.06.)
08:52
00:00

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. MTI/Kovács Attila
 
 

Felségsértési pernek tartja Demeter Márta LMP-s parlamenti politikus, hogy az ügyészség vádat emelt ellene hivatali visszaélés miatt.

A vádirat szerint Demeter tavaly szeptemberben országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a honvédség Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Mentelmi jogának felfüggesztése után Demetert kihallgatták, de nem tett vallomást. Az ügyészség azt indítványozta, hogy beismerő vallomás esetén kétmillió forint pénzbüntetést kapjon. Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – tájékoztatott a vádhatóság.

Demeter Márta tavaly a birtokába jutott adatok alapján arra utalt, hogy a honvédség gépén jöhetett haza Orbán Viktor legkisebb lánya Ciprusról, nem sokkal később azonban kiderült, hogy nem történt ilyen utaztatás, a képviselő névazonosság miatt egy másik utassal keverte a kormányfő gyermekét.

Az ellenzéki politikus a Klubrádiónak azt mondta, nem követett el bűncselekményt, csupán országgyűlési képviselőként a munkáját végezte, ezért részéről nincs helye semmiféle alkudozásnak az ügyben, nem fog pénzt fizetni, és beismerni olyan bűncselekményt, amit nem követett el. Egyébként pedig dolgozik tovább, ugyanúgy, ahogy eddig is, és ha bíróság előtt kell megvédenie magát, meg fogja tenni – mondta. 

Emlékeztetett, hogy Polt Pétert hétfőn választotta meg a parlament fideszes többsége újra legfőbb ügyésznek, és a vádhatóság vezetője újabb megbízatását elnyerve rögtön „munkába is állt”. Világosan látszik, hogy megpróbálnak lejáratni ellenzéki képviselőket, és koholt vádak alapján eljárásokat indítani ellenük. Demeter Márta itt feltehetően a saját ügyén túl Varju László, DK-s parlamenti képviselő ellen indított eljárásara utalt.

Demeter Márta szerint a kormányzatot borzasztóan zavarja az a rengeteg per, amit ellenük indított. A mostani ügy kapcsán is sok sajtópert indított, amelyeket sorra nyer. Az emberek számára ennél fontosabb, hogy több mint húsz közérdekű adatigénylési pert is kezdeményezett különböző titkolózó minisztériumok ellen, és ezek közül is többet megnyert. Így a bírósági döntés szerint a kormányzatnak több évi pereskedés után ki kell adnia például a 2017-es budapesti vizes vb összes megbízási szerződését, vagy a Paks 2 beruházás gigahitelének módosításáról szóló megállapodást.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Demeter Mártával
2019. november 06., szerda 07.35
riporter: Para Kovács Imre