„Klubrádió
A lényeg

Négy év börtönt kapott Mengyi Roland

25/09/2019 16:09

| Szerző: Klubrádió/168 Óra

Jogerősen négy év letöltendő börtönre ítélte szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt – erősítette meg a 168 Óra értesüléseit a kecskeméti Hírösvény.

Ez az ítélet egy évvel több, mint amennyit Mengyi Roland első fokon kapott, és az ítélőtábla súlyosbított társai elsőfokú ítéletén is. Mengyi nem várta meg az ítélet indoklását, hanem a tudósítás szerint sértődötten távozott a tárgyalóteremből.

Az ügyről a 168 Óra számolt be elsőként 2016-ban lehallgatási jegyzőkönyvek és nyomozati iratok alapján. Kiderült, hogy Mengyi Roland kenőpénzt – „alkotmányos költséget” – kért nyertes uniós pályázatokért, emiatt hat társával együtt költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt állították törvény elé. A Voldemort becenevet azért aggatta magára, hogy soha ne említsék név szerint az érintett ügyekben. Voldemort egyébként a Harry Potter-történetek főgonosza, akinek nevét tilos kimondani.

Mengyi Roland, aki 2010 és 2018 között volt a Fidesz országgyűlési képviselője, egyelőre az egyetlen olyan fideszes politikus az elmúlt kilenc évben, akinek az igazságszolgáltatás elé kellett állnia.

Az első fokú ítélettel idén februárban Mengyi Roland három év szabadságvesztést kapott. A Főváros Ítélőtábla szerdán a legtöbb vádlott ítéletén szigorított, Mengyi esetében is alaposnak tartotta a súlyosítást célzó ügyészi fellebbezést, így a volt fideszes képviselő négy évet kapott. Az ítélet jogerős.

(címlapi kép: MTI/Soós Lajos)

A lényeg
2019. szeptember 20., péntek 16.00