„Klubrádió
A világ urai

Dél-Korea sikerének titkáról és ellentmondásairól

20/02/2021 12:39

| Szerző: Klubrádió/szg

Az ázsiai térség sikeres demokráciája, informatikai és oktatási nagyhatalom – Dél-Korea történetéről, ellentmondásairól és a sikerek titkáról Szénási Sándor Rácz Gábor Ázsia-kutatóval beszélgetett A világ uraiban.

2021. február 19. A világ urai (2021. február 19., péntek 19:00)
46:26
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

A Koreai Köztársaság, hétköznapi nevén Dél-Korea Kelet-Ázsiában, a Koreai-félsziget déli részén található. Egyetlen szárazföldi határa a koreai demilitarizált övezet, amely Észak-Koreával közös. A két Korea 1945. augusztus 15-éig egy államot alkotott. Keleten a Japán-tenger (hivatalos koreai nevén Keleti-tenger), délen a Koreai-szoros és nyugaton a Sárga-tenger határolja. A nagy történelmi múltra visszatekintő Dél-Korea jelenleg a világ egyik vezető gazdasági hatalma, számos nemzetközi szövetség tagja. Fővárosa és legnagyobb városa a 2018-ban 9,67 millió lakosú Szöul, a világ egyik legnagyobb városa. A fővároson kívül még kilenc milliós nagyváros található az országban.

A Magyarországnál valamivel nagyobb, 100 ezer négyzetkilométernyi területű országnak 2019-es becslés szerint 51,7 millió lakosa van. Dél-Korea a világ országainak bruttó hazai termék (GDP) szerinti nominális, tehát nem egy főre jutó adatokat összegző listájában a 10. helyen áll. Lakosai az egyik leggyorsabb internetet élvezhetik világszerte. Az ország az 5. legnagyobb exportőr és a 8. legnagyobb importőr. Ezzel együtt az egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátó is a világon, ebben a mutatóban a 7. helyen áll.

Dél-Korea történetéről, ellentmondásairól és a sikerek titkáról beszélgetett Szénási Sándor Rácz Gábor Ázsia-kutatóval. 

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: tragrpx/Pixabay

A világ urai
2021. február 19., péntek 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor