„Klubrádió
Esti gyors

De nagyot nőttél tavaly óta - Kárpáti János jegyzete

27/12/2019 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A növekedés kulcskérdés. A növekedéssel kapcsolatos elemzői várakozások már önmagukban is befolyásolják a gazdasági folyamatokat, visszahatnak azokra. Növekedni kell, minden áron.

2019. december 27. Esti gyors-részlet (2019.12.27. Kárpáti János jegyzete)
02:07
00:00
Ilyenkor, év vége felé se szeri, se száma a mérlegkészítésnek, összegzésnek, előrejelzésnek. Mit hozott az esztendő, mire számíthatunk jövőre?

Azt olvashatjuk, Magyarországon idén is gyorsabb volt a növekedés, mint az uniós átlag, de jövőre jelentős mértékben le fog lassulni. A makroközgazdászok a növekedés bűvöletében élnek és alkotnak, és nyilván igazuk van. A növekedés kulcskérdés. A növekedéssel kapcsolatos elemzői várakozások már önmagukban is befolyásolják a gazdasági folyamatokat, visszahatnak azokra. Növekedni kell, minden áron. Egyszer egy miniszterelnök – nem fogják kitalálni, hogy kicsoda – beszámolt az újságíróknak egy uniós vezetővel folytatott, vitától sem mentes eszmecseréjéről. Úgy fogalmazott, hogy „összemértük fegyvereinket”. Talán ebből is látható, mennyire fontos a növekedés.

Pedig ha visszaemlékeznénk gyerekkorunkra, kevés bosszantóbb felnőttszöveg volt, mint hogy „de nagyot nőttél tavaly óta”. Ugyanis nem csináltuk a növekedést, az csupán megtörtént velünk. Az emberiség viszont csinálja a növekedést – és eddig úgy gondoltuk, a történelem arról szól, hogy az egyik embercsoport a másik embercsoport rovására kíván növekedni. A csoportképző szempontok időnként változnak: néha nemzeti alapon törekednek országgyarapításra, máskor valamely társadalmi osztály nevében hirdetik meg a termelőerők szakadatlan növelését, de a lényeg mindig az emberek egymás közötti viszonyáról szól – illetve szólt eddig.

A légkör melegedése most felhívta szíves figyelmünket arra, hogy a növekedés a természet rovására is történik, és – elnézést a vulgármarxista kiszólásért – a mennyiségi változás minőségi változásba csap át. Mindent át kell gondolni, mert egy biztos: széllel szemben nem érdemes növekedni, akármekkora fegyver van a kezünkben.

Kárpáti János jegyzete a 2019. december 27-i Esti gyorsban hangzott el.