„Klubrádió
Esti gyors

Dávid Ferenc: Rendkívül kínos, hogy Lázár nekiment a Sparnak

21/03/2024 18:47

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Miután a Spar külföldre menekítette a vagyonjog kezelésének bizonyos elemeit, Lázár János azt mondta, hogy ezért az üzletláncot meg kéne venni "szőröstül-bőröstül". Dávid Ferenc közgazdász szerint megrázó és kínos, hogy egy piacgazdaságban egy miniszter úgy gondolja, hogy egy külföldi kézben lévő nagyvállalat tulajdonviszonyaiba be lehet avatkozni.

2024. március 21. Esti gyors-részlet (2024.03.21.) Dávid Ferenc
07:46
00:00

"Azt látom, hogy a Spar különösebben nem ijedt meg, tehát nem mondta azt, hogy minden magyarországi érdekeltséget ki fogja vonni" – mondta Dávid Ferenc. Hozzátette, lehet, hogy az üzletlánc veszteséges hazánkban, de európai szinten egy meghatározó vállalkozás.

A DK országgyűlési képviselője óvatosságra intette a magyar államot a téren, hogy beavatkozzon a piacgazdaságban kibontakozó folyamatokba. "Feltette Lázár úr azt a kérdést, hogy a választék a magyar láncoknál van-e olyan, mint a SPAR-nál? A bérszínvonal van-e olyan, mint a SPAR-nál?" – mutatott rá Dávid Ferenc, hogy az építési és közlekedési miniszter abszurd dolgot állított az üzletlánc esetleges felvásárlásáról.

Megrázó és kínos, hogy Lázár János úgy gondolja, egy nemzetközi cég tulajdonviszonyaiba be lehet avatkoznia egy államnak – mondta Dávid Ferenc.

Hangsúlyozta, hogy egy multinacionális osztrák cégnek nem kell letérdelnie. Szerinte a magyar vásárlóknak kisebb kereskedelmi kultúrával találkoznak a magyar láncoknál, olyanoknál, mint a CBA, a Coop vagy a Real – tette hozzá.

A magyar állam már egyébként is hátrányos helyzetbe hozta a különadóval a Spart – mondta Dávid. Hozzátette, hagyni kéne a piaci verseny szabályai szerint kibontakozni az áruházláncokat. Nekünk vásárlóként nem az az érdekünk, hogy uniós feljelentések legyenek, hanem az, hogy a piacon a legjobb árakat és a legjobb szolgáltatást kapjuk – fogalmazott a DK országgyűlési képviselője.

A Spar osztrák vezetője nemrég kitálalt egy osztrák szaklapnak, egyebek mellett azt ezt mondta: Orbán Viktor különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, amire  a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezték a Spar magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Dávid Ferenccel
2024. március 21., csütörtök 18:15
Riporter: Szénási Sándor