„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dávid Ferenc: Matolcsy a nevét adta a most kritizált költségvetéshez

8/03/2023 19:23

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Vádiratba csomagolt önvallomást tett Matolcsy György, amikor szerdán a Parlamentben kijelentette a költségvetés hozzájárult a jelenlegi inflációhoz – mondta Dávid Ferenc közgazdász, a DK országgyűlési képviselője. Dávid a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, hogy Matolcsy megvétózhatta volna az elmúlt évek költségvetéseit, így ő is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a pénzügyi összeomlás szélére sodródjon.

2023. március 08. Megbeszéljük - részlet (2023.03.08.) Dávid Ferenc
16:12
00:00

"Megdöbbentő és felháborító volt, hogy egyetlen kormányzati képviselő sem tartózkodott a tanácsteremben, holott Magyarországon minden minisztériumnak van parlamenti államtitkára. Minden bársonyszék üres volt" – nyilatkozta Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének esedékes szerdai, parlamenti beszámolójáról. Hozzátette, a jelenlévő fideszes képviselők köpni-nyelni nem tudtak, és az előre leírt szöveget olvasták föl, ami szerint minden rendben van a gazdaságban és a Magyar Nemzeti Bank mérlege kiegyensúlyozott. Ugyanakkor, két ellenzéki párt sem képviseltette magát a mai vitában, sem a Momentum, sem pedig a Párbeszéd képviselői nem voltak jelen.

Dávid emlékeztetett, hogy jelenleg a 2021-es beszámolót vitatták meg. Matolcsy volt az előterjesztő, de ahogy elmondta a beszédét, rögtön távozott, és otthagyta a Nemzeti Bank alelnökét, aki az összefoglaló értékelést tehette meg – mondta a DK képviselője. 

Dávid Ferenc a Matolcsy-féle kritikának egy jelentős részével egyetért, hiszen "kőkemény kormánykritikát" fogalmazott meg a bankelnök. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy az MNB elnöke eltolta magától a felelősséget. Matolcsy György, aki a Költségvetési Tanács tagja megvétózhatta volna bármelyik költségvetést, de még ahhoz is a nevét adta, amelyiket rendeleti formában fogadtak el, tavaly december, karácsony végén – emlékeztetett a gazdasági árnyékminiszter. 

Matolcsy György mostani beszámolója rémisztőbb volt, mint a december 5-i előadása – vont párhuzamot Dávid. AZ MNB-elnök már ekkor is azt mondta, hogy Magyarország termelékenységi csődben van, és a pénzügyi összeomlás szélén állunk. Ami most viszont újdonság volt tőle, hogy egy reformok nélküli országról beszélt – foglalta össze a DK politikusa. Dávid Ferenc szerint borzasztó, hogy sem az oktatásban, sem az egészségügyben, sem a környezetvédelemben, sem a modern beruházások területén ez az ország nem lépett előre. Nyilvánvaló, hogy a Nemzeti Bank végrehajtó hatalom, a felelősség pedig Orbáné, de a bankelnök felelőssége sem megkerülhető, tette hozzá. Ennek tragikus fejlemény, hogy az állampolgárok bizalmukat vesztik egy olyan rendszerben, ahol nincsenek reformok, így pedig nem lehet tervezni a jövőre – mondta Dávid Ferenc.

Dávid Ferenc úgy látja, hogy magas infláció párosul gyakorlatilag nulla növekedéssel. A hajó kormányát nagy viharban össze-vissza rángatja a bankelnök, a kormányfőt és a gazdaságfejlesztési minisztert is, és nem tudjuk, hogy mit fog csinálni a pénzügyminiszter – magyarázta a közgazdász.

A DK országgyűlési képviselője szívesebben hallott volna a Magyar Nemzeti Bank elnökétől megoldási javaslatokat ebből a kilátástalan helyzetre. Ezzel szemben Matolcsy semmiféle olyat nem mondott, hogy ő most mit tenne konkrétan, hanem csak elmondta a szokásosat az ársapkáról és a kormány felelősségéről, tette hozzá. 

Dávid nagyon sok bizonytalansággal jött ki a parlament ülésterméből, mivel a lehangoló beszámoló beszédet pont azok nem hallották, akiknek reagálniuk kellett volna rá. A közgazdász szerint elvárható, hogy a pénzügyi államtitkár vagy a gazdaságfejlesztési államtitkár – akit azért fizetnek, hogy ott üljön a parlamentben – valamiféleképpen reagáljanak az MNB elnökének beszámolójára. "Ez nem történt meg, és ezt nagyon súlyos hibának tartom" – zárta az interjút Dávid Ferenc.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Dávid Ferenccel
2023. március 08., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György