„Klubrádió
Café Péntek

Csontváry és a 3000 számozott darab

14/04/2023 17:26

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Csontváry a Szépművészetiben, díjnyertes sajtófotók, Hetey-Harasztÿ-Konok hármas kiállítás 3000 számozott darab és Egy boldog ember a moziban. Ezek voltak a Café Péntek adásának témái.

2023. április 14. Café Péntek (2023. április 14., péntek 20:00)
54:50
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Így egyben még soha nem volt látható a Csontváry-életmű, ahogy most a Szépművészeti Múzeum Ion-Pergamon termeiben – mondta a kurátor, Gergely Mariann. Vele beszélgettünk a Café Péntekben.

Gergely Mariann és Baán László
 
Gergely Mariann és Baán László
Fotó: Váradi Júlia / Klubrádió
 

Ahogyan az a három - nemrég elhunyt - kiváló magyar kortársművész, Hetey Katalin, Harasztÿ István Édeske és Konok Tamás alkotásai sem, amelyek most egymásra is reflektálnak a Vasarely Múzeumban. Hajdu István művészeti írót kérdeztük erről.

Műtárgyak a hármas kiállításról
 
Műtárgyak a hármas kiállításról
Fotó: Váradi Júlia / Klubrádió
 

Így még soha nem volt szó az előítéletességről, ahogyan a 3000 számozott darab című, mélyen elgondolkodtató film dolgozza fel egy roma társulat színházi előadását. A rendezővel, Császi Ádámmal és a főszereplővel, Horváth Kristóffal (Színész Bobbal) elemeztük a látottakat.

Egy boldog ember a címe a Cirkó moziban látható, ugyancsak az előítéletességről szóló francia filmnek. Lengyel Nagy Annával beszélgettünk róla.

Végül az idei sajtófotó díjakról a MÚOSZ Fotóriporter Szakosztálya elnökét, Bánkuti Andrást kérdeztük.

Café Péntek
2023. április 24. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia