„Klubrádió“
Reggeli gyors

Csizmadia Ervin: A korrupcióval megtanultunk együtt élni

30/07/2020 11:09

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hagyománya van Magyarországon a hosszú kormányzásnak. A választók '90 óta is megunták, hogy a 4 évig regnáló kormányok nem mennek semmire.

2020. július 30. Reggeli gyors - részlet 20.07.30. Csizmadia Ervin
13:53
00:00

A rendszerváltás után egy ideig működött az a megoldás, hogy a választók nem szavaztak bizalmat az éppen kormányzó pártnak. Ebből aztán elegük lett, mert az egy ciklus alatt elérhető eredményt kevesellték. Az MSZP kapott először lehetőséget az újrázásra, az utóbbi időben pedig a Fidesz. A választók mindig összehasonlítják a versengő politikai erőket, és azt nézik, hogy melyik lenne képes az ország vezetésére. Az ellenzék nyilván nehezebb helyzetben van, nem nagyon van lehetősége bizonyítani. Kulcsszó az erő. A Fidesz erősen készült a kormányzásra, erőt is mutat, ami egyébként nem sokban különbözik az erőszaktól, de az emberek elhiszik Orbán Viktorról, hogy alkalmas az ország vezetésére, megvan a kormányzási kompetenciája.

 
Kádár János
Fortepan
 

A magyar politikatörténetben nem ritka, hogy egy-egy párt hosszabb ideig képes kormányon maradni. Gondolhatunk a Kádár-érára, vagy Tisza Kálmán idejére is. Az szinte mindegy, hogy milyen a kormányzás minősége, és az sem számít sokat, hogy adott idő alatt hány miniszterelnököt használ el a hatalom – mondja Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. Orbán Viktor hatalmát a korrupció gyanúja sem képes megingatni. A korrupcióval a magyar nép megtanult együtt élni, úgy érzi, hogy ez hozzátartozik a dolgok menetéhez, egyszerre gondolkodik racionálisan és irracionálisan ebben a kérdésben.

A miniszterelnök akkor bukna meg, ha valami egészen hihetetlen dolog derülne ki róla, amire senki sem számít. Illetve az ellenzéknek kellene valami egészen meglepőt lépnie, amire jelen állapotában nem látszik képesnek. Csizmadia Ervin szerint hiányzik egy világos, könnyen értelmezhető ellenzéki világkép. A Fidesznek van, a nemzeti függetlenséget hangsúlyozza, és az Európai Unióval folytatott állandó vitát. Az ellenzékből a DK próbál egy világképet bemutatni az Európai Egyesült Államok gondolattal, ám ez a választók számára egyelőre túl absztrakt. Csizmadia Ervin szerint hiányoznak továbbá a közéletből a viták. Nem a politikaiak, hanem a szellemi viták, amelyek felpezsdíthetnék az életet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.07.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes