„Klubrádió
Reggeli gyors

Csillag: Lépést sem tudunk tartani az áremelkedéssel

5/07/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az áremelkedés mértéke 20 százalék felett jár, a bevételek növekedése ehhez képest csak 10 százalék. Ez azt jelenti, nem sikerült még lépést sem tartani az áremelkedéssel – véli Csillag István volt gazdági minszter. Hozzátette, az áremelkedés és a bevételek közti eltérésből keletkező hiányt más forrásokból, kölcsönökből, kötvénykibocsátásokból kell kipótolni, amelyek ugyancsak az inflációt erősítő eszközök.

2023. július 05. Reggeli gyors - részlet 23.07.05. Csillag István
10:23
00:00

17 éve volt utoljára ilyen: a kormányzati szektor kedd reggel megjelent első negyedéves adatai is alátámasztják, amire már hónapok óta figyelmeztettek a többi között a Portfolio.hu elemzői a költségvetés pénzforgalmi adatai alapján: nagyon rossz állapotban van idén a büdzsé. Az első három hónapban a GDP arányában 9,8% volt a hiány. Hozzáteszik, ilyenre utoljára 2006-ban volt példa.

Csillag István jogász, közgazdász szerint is nagy a baj a költségvetéssel, ugyanis még mindig 20 százalék felett jár az infláció. A volt gazdasági és közlekedési miniszter a Reggeli gyors szerdai adásában azt mondta: "az áremelkedés mértéke 20 százalék felett jár a bevételek növekedése ehhez képest csak 10 százalék. Ez azt jelenti, nem sikerült még lépést sem tartani az áremelkedéssel".

Hozzátette kissé keserűen, úgy látja, ez a helyzet ma Magyarországon – talán a pénzügyminisztert és néhány elemzőt leszámítva – szinte senkit nem izgat. Kifejtette, az áremelkedés és a bevételek közti eltérésből keletkező hiányt más forrásokból, kölcsönökből, kötvénykibocsátásokból kell kipótolni, amelyek ugyancsak az inflációt erősítő eszközök. "Minél inkább, annál inkább."

A kormányzati retorika persze csak a bevételek emelkedésére igyekszik felhívni a figyelmet. Csillag szerint ezt el is tudják érni, mert Magyarországon az embereket túlnyomó részt nem érdekli a pénz. "Az emberek többsége azt hiszi, hogy a pénz a falból, a beépített ATM-ből jön, ahogy azt is elhiszik, hogy az a pénz, ami a költségvetést alkotja, nem az övék, noha az általuk megtermelt adóból adódik össze" – jegyezte meg.

Csillag azzal magyarázza a szolidaritás hiányát Magyarországon, hogy az emberek a pénzügyi alapismeretek hiányát torz büszkeséggel "Csekonics bárókként" viselik. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csillag Istvánnal
2023.07.05., szerda 7:43
Riporter: Para-Kovács Imre