„Klubrádió
Reggeli gyors

Csillag István: Egy éve nem érkezett egy peták sem az EU-tól

16/01/2023 11:28

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint most, és az ország pénzügyileg a csúcson van, azóta próbálják kitalálni a szakemberek, hogy miről beszélt a magyar kormányfő. De talán nem is véletlenül fogalmazott ilyen homályosan, hiszen most vett fel az állam egymilliárd dolláros hitelt, hogy egy régebbi hitel kamatait törleszteni tudja, és egy éve egy peták sem érkezett az EU-tól. Csillag István közgazdász próbálta megfejteni, hogy miért a "többszörös csavar és hazugság".

2023. január 16. Reggeli gyors - részlet 2023.01.16. Csillag István
06:36
00:00

Egy olyan országban beszélt tartalékokról Orbán Viktor, amelyben a lakosság 85 százalékának semmiféle tartalékai nincsenek, mondta Csillag István közgazdász a Reggeli gyorsban arról, hogy a múlt héten a kormányfő történelmi csúcson lévő pénzügyi tartalékokról beszélt. Csillag szerint Orbán vagy a devizatartalékokra gondolt, vagy arra, hogy sok külföldi vett magyar állampapírokat.

Orbán Viktor Kínában
 
Illusztráció
 
Peking, 2015. november 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke kezet fog az államkötvény-kibocsátási együttműködési megállapodás aláírásán a Bank of China székházában. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

 

Ezek azonban magyarázatra szorulnak, hiszen a devizatartalék egy olyan kötelezettség, mondta Csillag, ami a hitelfelvételhez szükséges, hogy legyen miből a kamatokat fizetni. Márpedig most vett fel az állam egymilliárd dolláros hitelt, hogy egy korábban felvett kölcsön kamatait ki tudja fizetni. "Tehát nem a kormány határozza meg, hogy lesz tartaléka, hanem be kell kalkulálnia, hogy a devizatartalék felhalmozásáért folyamatosan kamatot kell fizetni".

Arról is beszélt a szakember, hogy az államkasszában nagyon kevés pénz volt, és a kifizetéseket halasztani kellett, és azért kellett a külföld felé fordulni a dollárkibocsátással, mert a "forintos kifizetésekre nincs fedezet", ami szerinte azért fura, mert általában az év végén szokott bezúdulni a költségvetésbe a cégek adója, és az áfabevétel, tehát nem deficitesnek, hanem éppen ellenkezőleg, szufficitesnek kellene lennie. "Tehát bőven kellene pénznek lennie", szerinte Orbán a spekulánsoknak üzent, hogy "nem kell spekulálni a forint ellen, hiszen bőven van tartalékunk".

"Ezért ez többszörös csavar és hazugság, mert ha a devizatartalékra gondolt, akkor az az összes rövid lejáratú, idei adósságra kell, illetve arra, ha a külföldi bankok például kivonnák az itteni betétjeiket, ennek kellene azt fedeznie. 

Vagy hogy három havi importszámlát ki tudjon fizetni, de arra is felhívta a figyelmet Csillag, hogy Magyarország "ragaszkodik" ahhoz, hogy drágán vegye az oroszoktól az energiát, így még erre se lenne elég, hogy az energiát kifizesse.

Arról is beszélt a közgazdász, hogy eddig gyakorlatilag ingyen lehetett feltölteni a devizatartalékokat - "mivel a segélytranszfer euróban jön, és a kifizetés forintban megy, de egy éve nem érkezik egy peták sem". Tehát most minden egyes euróért és dollárért a devizatartalékban már kamatozik. Ráadásul "rosszul áll a szénánk a hitelminősítőknél", ezért Magyarországnak drágábban adják a pénzt, amiért így kétszer akkora kamatot kell fizetnünk, mint például a szlovákoknak, cseheknek.