„Klubrádió
Reggeli gyors

Csernobili sugárzás: potenciális veszély van benne

14/05/2021 08:31

| Szerző: Klubrádió

Nincs közvetlen veszély, de oda kell figyelni, mert van olyan helyiség, amit nem tudnak a mérnökök kontroll alatt tartani, mondta Aszódi Attila szakértő.

A csernobili megemelkedett sugárzásról beszélt Aszódi Attila volt paksi kormánybiztos, egyetemi tanár a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Mint kiderült, szokatlanul magas sugárzást észleltek a csernobili atomerőmű 30 éve felrobbant reaktoránál.

2021. május 14. Reggeli gyors - részlet 21.02.04. Aszódi Attila
10:12
00:00

Aszódi szerint ez nem új fejlemény, hanem a megemelkedett sugárzás egy folyamat része. Úgy derült ki, hogy a katasztrófa 30. évfordulójára szervezett konferencián, az egyik előadáson szóba került, hogy mi történik a szarkofágban, és ekkor elhangzott az az információ, ami újdonságnak hatott, erről beszámolt egy szaklap, onnan pedig "körbeszaladt a sajtóban".

Arról van szó, hogy az 1986-os balesetnél nagy mennyiségű hasadó anyag olvadt meg, a reaktor zóna felrobbant, és ami megmaradt, megolvadt, az olvadék ami például urán-oxidot és fémeket is tartalmazott, reakcióba lépett a betonnal. Több emeletet haladt lefelé, majd megszilárdult" - mondta Aszódi.

Az egyik helyiségben, ahol nagy mennyiségű ilyen "zónaolvadék található", a neutrondetektorok lassú növekedést mutattak a neutronszámban. Öt év alatt a neutronszám 60-80 százalékos növekedést ért el egy helyiségben a reaktor alatt. Aszódi szerint ez nem azért meglepő, mert az urán, valamint más izotópok is spontán hasadnak a természetes folyamatoknak eredően, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az elzárt helyiségben megnövekedett a neutronsugárzás szintje.

"Ezzel foglalkozni kell".

Aszódi elmondta, hogy a neutronszám már 1990-ben is jelentősen megemelkedett, és már akkor felmerült, hogy "vajon az összeolvadt anyag, nem tud-e kritikussági baleset okozni, tud-e önfenntartó láncreakció kialakulni, ami újra radioaktív anyagok felszabadulásához. Ez utóbbit az ukrán szakemberek kizárják".

 
Csernobil
Pixabay
 
 
 

 

Egyelőre tehát ilyesmiről nem beszélnek, de Aszódi szerint oda kell figyelni, mert potenciális veszély van benne, hogy rosszabbra fordulhat a későbbiekben. A történethez tartozik, hogy az 1986-ban felépített szarkofág nem hermetikusan védi a környezetet, és rengeteg esővíz hullott bele, és az ilyen olvadékot tartalmazó hulladék környezetében is lehetett eső. Egy évtizede új szarkofágot helyeztek el, ami már hermetikusan zár.

Aszódi szerint felmerülhet, hogy mivel az új kupola kizárja az esőt, ezért kiszárad a rendszer, így a víznek nincs utánpótlása, ami megváltoztathatta a megszilárdult anyag környezetét. Ezért emelkedhet a neutronszám.

Bár szerinte közvetlen veszély nincs, de "minden kétséget felkeltő fejlemény Csernobillal kapcsolatban az nem jó". A helyzet veszélye elsősorban most abban áll, hogy nem ismerni ennek az olvadékanyagnak az összetételét. "Ez egy 35 éve zárt hely, nem szeretjük az ismeretlen geometriát, azt szeretjük, ha minden a kontroll alatt van".

Az is zavaró, hogy a neutronszám-emelkedés "nem úgy derült ki, hogy bejelentették, hanem egy tudományos konferencián szőrmentén derült ki, ami nem szolgálja a bizalom helyreállítását. Nem volt szándékos a kommunikáció a részükről, nem volt végiggondolva" - mondta a szakember.

Szó esett a napokban történt 6-os erősségű földrengésről, Fukushima közelében, amire azt mondta Aszódi, hogy ez kisebb energiájú földrengés volt, mint 10 éve volt, ezért nem számít súlyos következményre.