„Klubrádió
Reggeli gyors

Búcsú az MSZP-től?

29/10/2019 10:22

| Szerző: Klubrádió

Nem kevesebbet állít Révész Sándor publicista, mint azt, hogy az MSZP-nek vége. A következtetést a választási eredményekből vonta le.

2019. október 29. Reggeli gyors - részlet 19.10.29. Révész Sándor
09:15
00:00

Az MSZP utódpárti élete három évtized után a végéhez közeledik, ezt már a második választás mutatja Révész Sándor publicista szerint. A megyei listákat böngészve azt tapasztalta az újságíró, hogy az ellenzéken belüli erőviszonyok alaposan megváltoztak. A Magyar Szocialista Párt támogatottsága 6-7 százalékra csökkent, ami hasonló az EP-választáson elért eredményhez.

2014-ben az önkormányzati választásokon ez úgy nézett ki, hogy az ellenzéki szavazatok felét elvitte a jobbik, az MSZP a harmadát. Most a fele a két progresszív párté lett, a DK-é és a Momentumé, s csak a voksok hatoda jutott a szocialistáknak. Révész Sándor szerint nagyon sokan vártak már egy normális européer párt felbukkanására, meg is jelent a Momentum, amely szépen teljesít.

Az MSZP 6-7 százaléka, amelyet egyébként a közvélemény-kutatásokban is mérnek, már kritikusan alacsony. Egy öngerjesztő folyamatot indíthat el, hiszen egy leszálló ágban lévő pártra nem szívesen szavaznak az emberek, s főleg egyre kevesebben hajlandóak dolgozni is érte. Ez a folyamat a párt végét jelenti, éppen csak át tudja még lépni a parlamenti bejutás 5 százalékos küszöbét. Ha egy párt ezalatt marad, akkor vagy megszűnik, vagy jelentéktelen csatlóspárttá alakul, lásd KDNP. A rendszerváltó pártok többsége hasonló folyamaton ment végig, aztán elhalt, emlékezzünk csak az MDF-re, az SZDSZ-re, a kisgazdákra.

Révész véleménye szerint sokat köszönhet az ország az MSZP-nek a rendszerváltás idején nyújtott teljesítményéért. Horn Gyula kormánya volt a legprogresszívebb kormány (az SZDSZ nyomásának is köszönhetően), mind gazdasági, mind intézményi téren. Ám az állampárttól örökölt társadalmi beágyazottsága, befolyása, intézményrendszere elfogyott. Az MSZMP egyébként is olyan mindenféle és semmilyen párt volt, nem a kommunistáké, nem más meggyőződésűeké, inkább a lojális emberek pártja. Ez a szemlélet ment át a rendszerváltás utánra, az MSZP-be.

2010-ben sokan gondolták úgy az MSZP-ben, hogy nem voltak elég populárisak, nem osztogattak eleget, a liberálisok rossz irányba vitték őket, ez volt a sikertelenség oka. Azonban az akkor választott és azóta követett stratégia a jelek, a számok szerint csődöt mondott.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2019.10.29. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre