„Klubrádió
Klubdélelőtt

Bródy János 75 - Klubdélelőtt ajánló

10/04/2021 01:35

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Bródy Jánost 75. születésnapján köszöntöttük, valamint vendégünk volt Varga Livius, a Quimby zenésze, Dr. Mangó Gabriella háziorvos, Tulok Péter és Konrád Miklós történészek. A műsor elején a szerdán elhunyt Szomjas Györgyre emlékeztünk.

2021. április 10. Klubdélelőtt (2021. április 10., szombat 09:00)
159:38
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

 

A Klubdélelőtt témái:

09:00 80 éves korában, otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György, Balázs Béla-díjas, Kiváló művész, Kossuth-díjas filmrendező, az Európai Filmakadémia tagja. Nagy sikerű filmjeivel – köztük a Talpuk alatt fütyül a szél, a Falfúró, valamint a Roncsfilm című művekkel – műfajt teremtett Magyarországon. „Rockfilmje”, a Kopaszkutya az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb alkotása.

 
Szomjas György 
Fotó: Stekovics Gáspár/Wikipédia
 


09:30
Varga Livius, a Quimby és a Kutya vacsorája zenésze, végzett pszichológus, televíziós műsorvezető egy másik oldalát is megmutatja most. Elmélyedt a tudományokban, a vallásfilozófiában, és arról is beszélgetünk majd, miből él egy zenész, amikor egy éve nincsenek koncertek.


10.00 
Konrád Miklós történész fontos írása, az újpesti rabbi antiszemita fiáról és a zsidó öngyűlöletről szól. Tiszaeszlár idején. Csak egy rövid részlet: „Az öngyűlölő zsidó, noha gyűlölhette a megérzése szerint kiirthatatlanul önnönmagában rejlő és utálatosnak ítélt „zsidóságát”, elsősorban mégis a többi zsidót gyűlölte, akik miatt ő sem menekülhetett a többségi társadalom által rásütött zsidó bélyegtől.”

 
Konrád Miklós
 Forrás: szombat.org 
 


10:30
Dr. Mangó Gabriella, a más mellett az Év praxisa nevű díjjal kitüntetett hétgyermekes háziorvos nemcsak a rendelőjében, de a közösségi portálján is „rendel”. Tízezrek kérdezik és követik a tanácsait, például a Coviddal kapcsolatban is.


11:00
Tulok Péter történész kutatási területe a 19–20. századi diplomácia- és művelődéstörténet, a svéd–magyar diplomáciai kapcsolatok, Budapest ostroma és a magyarországi embermentés története.

 
Budapest ostrom után 
Fortepan
 


11:30
Bródy János megszámlálhatatlan dal szövegének írója, csak néhány fontos, manapság húsbavágó gondolat ezek közülük: „romokban minden, ami fontos volt nekünk, hát nézd a táltos törpét, megint új álarcot visel, lesz még egyszer szép a világ, lesz még Magyar Köztársaság...  75. születésnapján köszöntjük a zenészt.

Klubdélelőtt
2021. április 10. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa