„Klubrádió
Esti gyors

Brexit – Két szavazással közelebb

22/10/2019 20:35

| Szerző: Klubrádió

Még ma sem dől el minden, de talán tisztul a kép a brit alsóházi szavazások után. Ami biztos: a gazdaság erősen megsínyli a bizonytalanságot.

2019. október 22. Esti gyors - részlet 19.10.22. Egedy Gergely
04:27
00:00

A törvényhozás ma még két fontos döntést hoz a tervek szerint. Az első egy igen-nem szavazás, a kérdés, hogy befogadják-e a jogrendbe az Európai Unióval kötött megállapodást a kilépésről. Ezt Boris Johnson feltehetően elbukja. A másik szavazás a kilépési tárgyalások további menetrendjéről szól, a miniszterelnök rohamtempóban, 3 nap alatt szeretné lezárni a folyamatot, amihez akár meg is lehet a többsége.

Johnson azt mondta, ha ezek a szavazások számára sikertelenül végződnek, visszavonja az egészet, és akkor jöhetnek az előrehozott választások.

Az ellenzék szerdán terjeszti elő módosító javaslatait, ezek között van két nagyon lényeges. Az egyik, hogy az Egyesült Királyság mégsem lép ki a vámunióból. A másik, hogy a megállapodást népszavazásra kell bocsátani.

Ha Boris Johnson most visszavonulót fúj, az EU esetleg ad 3 hónap haladékot, abba beleférnének a választások, s a miniszterelnök feltehetően úgy taktikázik, hogy azokat akár meg is nyerheti - véli Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Közben üzleti körökben már próbálják felmérni azt a kárt, amit az egész politikai játszmasorozat, a rengeteg variáció, a káosz eddig okozott. Egészen eltérő számok láttak napvilágot, felelősen nem lehet megmondani, mit vesztett már a brit gazdaság. A további károkat pedig még megbecsülni sem lehet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.10.22. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván