„Klubrádió
Reggeli gyors

Botrányos érettségi

9/05/2019 10:43

| Szerző: Klubrádió

Nem juthattak túl nagy előnyhöz azok sem, akik előbb megismerték a történelem esszék témaköreit. A kérdés, hogy kinek lehetett érdeke a kiszivárogtatás.

2019. május 09. Reggeli gyors - részlet 19.05.09. Miklósi László
06:22
00:00

Nem az első eset, hogy kiszivárogtak az érettségi feladatai. Korábban matematika tételsort, magyar témaköröket is lehetett előre tudni, ezek a botrányok miniszterek székeit is megingatták. Most az Oktatási Hivatal tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert a történelem érettségi esszéinek témáit közölte valaki előre az interneten, egy zárt csoportban. A hivatal pedig úgy döntött, hogy emiatt nem kell megismételni a vizsgát.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint az a fontos, hogy találják meg a tettest. Úgy vélte a Reggeli gyorsban, hogy különösebb tragédia nem történt, hiszen nem a konkrét kérdéseket szivárogtatták ki, hanem csak a témaköröket. Ezek alapján egyetlen éjszaka alatt nem lehet felkészülni az érettségire.

Az más kérdés, hogy mennyire voltak nehezek a feladatok. Mint ismert, több tízezren írták már alá azt a petíciót, amelyet azért indítottak a diákok, mert túl nehéznek tartották a középszintű matematika feladatsort.

A történelem vizsgánál Miklósi László szerint az a fontos, hogy a diákok milyen módon támaszkodnak a forrásokra. Ez lényegesebb, mint a tények ismerete. A kérdés, hogy egy-egy forrással mit tudnak kezdeni, meg tudják-e ítélni, hogy kinek az érdekében keletkezett, megbízható-e, vagy gyanakodniuk kell. Ez segít nekik eligazodni a jelenben is.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Koszticsák Szilárd.