„1%

Bolgár György: Az újabb drámák hete

14/03/2022 14:56

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A Klubrádió is közli műsorvezetője, Bolgár György Népszavában megjelent írását, amely a magyar közélet hazugságaival, csúsztatásaival foglalkozó sorozatának legutóbbi része. Ezúttal Orbán Viktor egyik, háborúról tett kijelentését elemezte kollégánk.

Azt állította Orbán Viktor (a versailles-i európai csúcsról bejelentkezve), hogy "az ukrán-orosz háború helyzete több mint drámai".

Ezzel szemben a tény az, hogy nem ukrán-orosz háború van, hanem orosz hódító háború Ukrajna ellen. A háborúnak pedig nem a helyzete drámai, hanem maga a háború.

Azt is állította Orbán (ugyanott), hogy "nem zárható ki, hogy az összecsapások el fognak húzódni".

Ezzel szemben a tény az, hogy nem összecsapásokról van szó, hanem arról, hogy az orosz hadsereg folyamatosan lövi és bombázza Ukrajna városait. Ha ez Orbánnak összecsapás, akkor el van tévedve az ukrán sztyeppén.

Azt állította Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke (az Országgyűlés ülésén), hogy aki fegyvert vagy katonát akar küldeni Ukrajnába, vagy el akarja zárni a gázcsapokat, az a háború oldalán áll.

Ezzel szemben a tény az, hogy a magyar ellenzék nem akar fegyvert vagy katonát küldeni, és nem akarja elzárni a gázcsapokat sem, ellenben az Orbán-kormány legjobb barátai, a lengyelek igen. Csak nem azt akarja mondani a Fidesz, hogy Kaczynski és Morawiecki a háború pártján áll?

Azt állította Szijjártó Péter külügyminiszter (Érden, egy új beruházás alapkőletételén), hogy az Ukrajnában zajló háború nyomán bevezetett szankciók a magyar gazdaságnak is komoly nehézséget okoznak, így a forint is a brüsszeli szankciók egyik áldozata.

Ezzel szemben a tény az, hogy a forint nem az Oroszországgal szemben hozott büntető intézkedések áldozata, hanem az orosz agresszióé. Nem kellene eldönteni végre, melyik unióhoz akar tartozni Orbán? Az Európai vagy a Szovjet Unióhoz?

Azt állította Novák Katalin, az Országgyűlés által megválasztott új köztársasági elnök (bemutatkozó beszédében), hogy "a szuverenitásról nemzeti vonatkozásban soha nem leszek hajlandó lemondani. Erre legfeljebb a családban vagyok képes, ott is csak bizonyos részéről, Veres István javára".

Ezzel szemben a tény az, hogy nemzeti szuverenitásunk egy részéről már lemondtunk az Európai Unió javára. Novák Katalin, külügyekkel is foglalkozó politikusként ezzel nyilván tisztában van. Ugyanakkor remélem, otthon, a családban nem mond le a szuverenitásáról, még akkor sem, ha a jó házasság fenntartása érdekében gyakran kell kompromisszumokat kötnie. Az engedmény ugyanis szuverén döntés, nem a szuverenitás feladása. Sok boldogságot kívánok.

Azt állítja a Fidesz (óriásplakátjain, amelyek Márki-Zay Pétert és mellette Gyurcsányt ábrázolják), hogy "elvennék a 13. havi nyugdíjat", "eltörölnék a rezsicsökkentést", valamint "privatizálnák a kórházakat".

Ezzel szemben a tény az, hogy az ellenzék dehogy venné el a 13. havi nyugdíjat, sőt emelné a minimál nyugdíjat és bevezetné az úgynevezett svájci indexálást, ami az eddiginél magasabb évenkénti emelést tenne lehetővé. Nem törölné el a rezsicsökkentést sem, legföljebb bizonyos fogyasztás fölött a gazdagok számára, illetve nem privatizálná a kórházakat, sőt arra figyelmeztet, hogy éppen a Fidesz kényszerítette a magánegészségügybe a magyarok jelentős részét. A plakát sok mindent kibír. Hát a választó? 

Nem kellene eldönteni végre, melyik unióhoz akar tartozni Orbán? Az Európai vagy a szovjet Unióhoz?