„Klubrádió
Reggeli gyors

Bölcsődék - Elkésett kormányrendelet

29/04/2020 14:09

| Szerző: Klubrádió

Bölcsődei és óvodai ügyelet megszervezésére kötelezi az önkormányzatokat egy friss kormányrendelet. A szülőnek kell nyilatkoznia, hogy gyermeke nem fertőző beteg.

2020. április 29. Reggeli gyors - részlet 20.04.29. Szűcs Viktória
10:06
00:00

Átgondolatlan utánlövésnek lehet minősíteni elsőre azt a kormányrendeletet, amely arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy szervezzék meg az ügyeletet az óvodákban, bölcsődékben. Ugyanis: ahol igényelték a szülők, ott eddig is volt ügyelet. Ahol pedig nem, ott gyakorlatilag az intézmény újranyitását jelenti. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondta el, hogy miért.

A rendelet szerint az ügyeletet kiscsoportos formában kell biztosítani, a gyermekek száma legfeljebb öt lehet. A magánbölcsődéknél eddig is ez volt az előírás. Vagyis ezeket az intézményeket újra ki kell nyitni. Persze kérdés, hogy mit tesznek, ha egy hatodik gyermeket is el kellene látni? És kérdés, hogy mit tesznek ezután a szülők. Óvatosak lesznek, mint eddig, vagy megrohanják a bölcsődéket, óvodákat?

A rendelet átgondolatlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nem kell kérni orvosi igazolást, teszteredményt, elegendő, ha a szülő írásban igazolja a gyermeke egészségi állapotát, azaz, hogy nem szenved fertőző betegségben. Vagyis a szülő orvosszakértői szerepet kap. A rendelet azonban nem szól a fertőtlenítés szabályairól, nem szól arról, hogy a 65 évnél idősebb dolgozók lehetnek-e ügyeletesek, miközben az ilyen korú orvosokat nemrég még kivonták a frontvonalból.

Külön figyelmet érdemel az a rész, amely lehetőséget ad a munkáltatóknak arra, hogy gyermekfelügyelet szervezzenek 20 hetes kortól 14 éves korig.

Szűcs Viktória úgy véli, hogy a rendeletben foglaltak szerint eljárva egyszerűen nem lehet a gyermekeket biztonsággal ellátni. Hogy korai-e a nyitás? Vannak külföldi jó példák, be sem zárták sok helyen a bölcsődéket, de ott az egészségügyi szempontokat tartották fontosnak, például csak fertőtleníthető játékokat hagytak a gyermekek előtt, és általában szigorították a szabályokat. A mostani magyar intézkedés, amelynek végrehajtására két napjuk van az önkormányzatoknak, nem nevezhető jónak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2020.04.29. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre