„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Bokros: Az erkölcsi károk hatása 100 évig is eltarthat

7/02/2023 20:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A gazdasági károkat akár 500 nap alatt is rendezni lehet, de az erkölcsi károk, akár a következő száz évben Magyarország lecsúszását okozhatja – állítja Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter szerint csak a erkölcsileg ép emberek képesek olyan politikai erőt építeni, amellyel "a csőcselék uralma" megdönthető.

2023. február 07. Megbeszéljük - részlet 23.02.07. Bokros Lajos
14:01
00:00

"A gazdaságpolitikai hibákat 500 napos program keretében ki lehetne javítani. A vállalatokra, a pénzügyekre, a bankokra, a közbeszerzésekre, a nyugdíjrendszerre, az egészségügyre vonatkozó szükséges gazdasági reformokat 5 év alatt be lehetne vezetni. A társadalom szétszakítottsága, a mélyszegénység gyógyításához nagyjából egy emberöltő kell. De az erkölcsi kár száz évre hat ki, és teszi tönkre a magyar nép lelkét és a magyar nemzet becsületét" – véli Bokros Lajos. A közgazdászt az Élet és Irodalomban megjelent A csőcselék uralma Magyarországon című írása kapcsán kérdeztük meg, aki szerint "a romlás olyan foka bontakozik ki szemünk előtt", amely egy évszázados lecsúszást eredményezhet.

A felvetést, hogy ez a lecsúszás a korábbi rendszerek okozata lenne, "mert bennünk volt ez az erkölcsi romlás", kétkedve fogadta. Szerinte le lehet térni erről az útról, ezt a rendszerváltást követő két évtized bizonyítja.

Az erkölcsi romlást megfékezni szerinte csak úgy lehet, ha az ép erkölcsi érzékkel rendelkező emberek felismerik saját felelősségüket. Ezeknek az embereknek egészében kell elutasítaniuk a romlást okozó rendszert, "meg kell találni azt a közös erkölcsi nevezőt, amelyre építve olyan politikai mozgalom jöhet létre", amely képes a csőcselék uralmát a történelem szemétdombjára taszítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Bokros Lajossal
2023.02.07., kedd 16:15
Riporter: Bokros Lajos