„Klubrádió
Reggeli gyors

Bokros az árak befagyasztásáról: A Fidesz szidja a szocialista rendszert, de módszereit másolja, ez is az őrület kategóriája

14/01/2022 10:38

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bokros Lajos szerint az árstoppal – amely a szocialista gazdaságpolitika alappillére – csak azt éri el a kormány, hogy az infláció más termékeknél jelentkezik, a befagyasztott árú termékek eltűnnek a piacról, hiánygazdaság áll be.

2022. január 14. Reggeli gyors - részlet 22.01.14. Bokros Lajos
06:49
00:00

Orbán Viktor szerdán bejelentette az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árak maximálását. Egy nappal később a kormányinfón az is kiderült, hogy az üzleteknek a saját októberi áraikhoz kell visszatérniük, és biztosítaniuk kell az akkori készletet is. Kompenzáció nem lesz. A hat korábban bejelentett termék mellett a csirkefarhátra is vonatkozik.

Bokros Lajos közgazdász, a Horn-kormány második pénzügyminisztere a Klubrádióban azt mondta az árak befagyasztásával kapcsolatban: "Ha hőség van egy szobában, két dolgot tehet az ember, bekapcsolja a légkondit, vagy kinyitja az ablakokat és szellőztet. De attól, hogy összetöri a hőmérőt még nem lesz hidegebb. A kormány pedig pontosan ezt teszi." Szerinte az árstoppal  – amely a szocialista gazdaságpolitika alappillére – csak azt érik el, hogy az infláció más termékeknél jelentkezik, ezek árának emelésével igyekeznek a kereskedők kompenzálni veszteségeiket, a befagyasztott áru termékek eltűnnek a kínálatból, tehát hiánygazdaság áll be újra. Az árak befagyasztását azért is tartja feleslegesnek a közgazdász, mert az mindig a jómódúakat támogatja, és sohasem a szegényeket.

Bokros arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz mindig hangosan szidja a szocialista rendszert, most pedig e rendszer legfontosabb eszközét, az árrögzítést alkalmazza. Nagyon közel került az az állapot, hogy "Szlovákiába és Romániába járunk át lisztért és cukorért".

 
Bokros Lajos Fotó: Kovács Tamás/MTI
 

"Abban az országban, ahol 6 százalékos a gazdasági növekedés, 7 százalékot meghaladó az infláció, felesleges volt 8 százalékos államháztartási hiányt létrehozni" – ismételte meg. Hozzátette, hogy az állami túlköltésekkel igyekszik a kormány fűteni a gazdaságot, amely már amúgy is gyorsan növekszik, de az anyag-, a szerszám-, és a munkaerőhiány miatt nincs miből. Ebből kizárólag infláció keletkezik. Ilyenkor Bokros szerint inflációs gazdaságpolitikát kell folytatni. Hat százalékos gazdaságnövekedés mellett a többletet kell megőrizni. Ez az anticiklikus gazdaságpolitika. Ez az, amit a Fidesz a jelek szerint nem ismer. "A kormány minden intézkedése az őrület kategóriájába tartozik."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bokros Lajossal
2022.01.14., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róberttel