„Klubrádió
Reggeli gyors

Bokros: Ez már veszélyes terület – 6,7,8, de mik ezek a számok?

5/01/2022 12:17

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A kormány 750 milliárd forintért szavazatokat vásárol, aminek a hátterét egy 750 milliárd forintos megszorítással teremti elő, hangzott el a Reggeli gyorsban, amire Bokros Lajos közgazdász, volt pénzügyminiszter, baloldali politikus reagált eloszlatva azt a félreértést, hogy ez így teljesen rendben van.

2022. január 05. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Bokros Lajos - 2022.01.05.
08:04
00:00

Szó sincs arról, hogy 0-án állna a számláló, hiszen azt a bizonyos megszorítást nem láttuk, mondta Bokros Lajos a Reggeli gyorsban azzal  kapcsolatban, hogy a kormány amellett, hogy az idei választásokra fizetésemelésekkel, nyugdíjasoknak, családoknak, fiataloknak adott pénzekkel fordul rá,  megszorításokról is bejelentéseket tett. Bokros szerint azonban a megszorításokat a választásokig nem is láthatjuk, hiszen a terv az, hogy majd csak a választások után lépnek életbe.

Szerinte most annyi a lényeg, hogy 6 százalékos gazdasági növekedés mellett, 7 százalékos infláció és 8 százalékos államháztartási hiány várható. Bokros szerint ezeket a számokat könnyű megjegyezni, és ez önmagban mutatja, mennyire elhibázott a magyarországi gazdaságpolitika. Úgy látja, amikor egyébként is 6 százalékkal növekedik a gazdaság, akkor teljesen felesleges olajat önteni a gazdaság tüzére (tehát pénzzel további elhalmozni): nem fűteni, hanem hűteni kellene, jelentette ki az egykori Horn-kormány pénzügyminisztere. Ebből következően feleslegesnek nevezte a pénzszórás miatt várható 8 százalékos államháztartási hiányt is, mert ebből a keresletnövelésből kizárólag infláció és eladósodottság származik.

 
 Archív/Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke az Oktatási szabadságot csoport Élőlánc a CEU körül címmel meghirdetett demonstrációján, miután az Országgyűlés módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt 2017. április 4-én. A módosítás értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. MTI Fotó: Kovács Tamás
 
 

Ebből Bokros szerint látszik, hogy a "Fidesz hihetetlen ellentmondásban van, amikor egyfelől helyesen bírálja a Gyurcsány- és Medgyessy-kormány intézkedéseit, amik 2008-2009 körül majdnem csődbe juttatták az országot, de most szó szerint ugyanazokat az intézkedéseket valósítja meg". Ez szerinte tehát rosszat tesz a gazdaságnak. Annyira pedig nem ostoba a nép, hogy el lehessen vele hitetni ennek ellenkezőjét, különösen, ha majd szembesül a következményeivel. Márpedig "a 7 százalékos infláció Európa-bajnokká avat minket, a 8 százalékos hiány pedig ismét felhúzta a magyar államadósságot a bruttó hazai össztermék 80 százaléka fölé" – mondta Bokros.

"Ez már veszélyes terület". Főleg úgy, hogy a kormány igyekszik előre elkölteni azokat az összegeket, amiket az EU-tól még meg sem kaptunk. A műsorvezető felvetésére, hogy a látszat mégiscsak az, hogy a miniszterelnök pénzt ad a nyugdíjasoknak, családosoknak, Bokros visszakérdezett, hogy ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem kétszer annyit ad. Miért elégedett meg a 80 ezer forinttal ősszel? "Ez a gazdaságpolitika őrületbe kergeti a gazdaságot".

A Kádár-rendszer is sokáig kihúzta ilyen gazdaságpolitikával, de Bokros szerint a gazdaságnak és társadalomnak is káros, ami történik, a lassú romlás, különösen annak fényében, hogy a felzárkózást és a nyugati életszínvonal elérését hirdették meg. Tehát szerinte a magyar gazdaságpolitika kapcsán nyilvánvalóak az ellentétek és az ellentmondások, ami abban is megnyilvánul, hogy félmillióan tartósan külföldre távoztak. Azt a félreértést is eloszlatta, hogy soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint most; megjegyezte, hogy a Kádár-rendszerben sokkal többen dolgoztak, igaz, ott munkakényszer volt.

Bár a kormányzati propagandában nap mint nap sikerekről, eredményekről számolnak be, de szerinte nem arról van szó, hogy nagyszerűen tálalják, hanem szerinte a népnek lehet egy ideig hazudni, de csak egy ideig. "Néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet" – mondta Bokros, aki a bölcsességet a néhai Abraham Lincoln amerikai elnöknek tulajdonította.

Nem csak a hihetetlen áremelkedésekről van szó azonban Bokros szerint, hanem áruhiányról, arról, hogy Magyarországon nem lehet normális vízvezeték-, villany- gázszerelőt, kőművest kapni, mert vagy elmentek külföldre, vagy itthon dolgoznak, de olyan mérhetetlen építőipari kereslet mellett, amellyel nem tud lépést tartani a kínálat. Olyan gazdaságban, ahol a kapacitások teljesen ki vannak használva, ahol nincs szerszám, nincs gép, nincs munkaerő, ott felesleges további növekedést ösztönző gazdaságpolitikát folytatni, inkább hűteni kellene a gazdaságot, és helyreállítani a pénzügyi egyensúlyt"– hangsúlyozta ismételten Bokros a mostani kormányzati költekezés, gazdasági növekedés és infláció összefüggéseiről kialkotott véleményét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Bokros Lajossal
2022. január 05., szerda 08.10
riporter: Para-Kovács Imre